'Yaratıcı Endüstrilerin Gelişiminde Yerel Yaratıcı Ağların Rolü'

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Ticaret Odası ev sahipliğinde "Yaratıcı Endüstrilerin Gelişiminde Yerel Yaratıcı Ağların Rolü" toplantısı yapıldı.

Toplantıda, Gömeç Kaymakamı ve Ayvalık Kaymakam Vekili Önder Coşğun, Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın, ATO Meclis Başkanı Mehmet Sıray, ATO yöneticileri, ilçedeki birçok sivil toplum kuruluşunun yönetici ve başkanlarıyla, vatandaşlar hazır bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Kerimoğlu "yaratıcı ekonomi"nin önemine değindi.

Ekonomik başarının ekonomik uzmanlaşma ve sektörel çeşitlilik ile mümkün olduğunu belirten Kerimoğlu, "Yaratıcılık, kentte yaratacağı iş gücü, ekonomik ve toplumsal çeşitlilik ile ilişkili olarak, kentsel gelişme politikaları için temel bir role sahiptir. Yaratıcı ekonomi, küçük ve orta ölçekli kentlerin kendilerini rekabet ortamında konumlandırabilmesi için bir fırsattır, yerel kalkınmayı sağlar. Yaratıcı iş gücü, kentin sosyal yapısını dönüştürür, iş gücünün beklentileri kentsel yaşam kalitesini arttırır." dedi.

Kerimoğlu, yaratıcı kentlerin rekabet ve sürdürülebilirlik açısından, özellikle de kentlerin ülke ekonomilerine pozitif katkıları için önemli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kültürel altyapı ve faaliyetler gelişimde öncü rol üstlenir. Alternatif teknolojiler kullanılır, özgün ve sembolik ürünleri vardır. Yaratıcı iş gücü yaşar, yaratıcı ürünlerle katma değer üretilir. Gelişmiş altyapı, kaliteli çevre ve tasarım ürünü mekanları vardır. Yenilikçi kentsel organizasyon ve yönetim yapısına sahiptir özgünlüğü ile markalaşır, pazarlamada başarılıdır. Yaratıcı ekonominin kentsel gelişme için önemini anlatıyoruz. Kentlerde yaratıcılığın gelişimini etkileyen yerel faktörleri ve farklılıkları anlamaya çalışıyoruz. Ayvalık, Urla ve Bodrum'u inceliyoruz. Buralardaki yerel tüm aktörler ile alternatif gelişim modeli, yaratıcı kent stratejileri geliştiriyoruz. Yaratıcı kent ağları oluşturmayı, örgütlenmeyi, örgütlü gelişimi teşvik etmeye çalışıyoruz."

Kaynak: AA