Üsküdar Belediyesi'nden Sosyal Yardım Seferberliği

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen: 'Üsküdar Belediyesi olarak 5 bin 300 kişiye aylık destek kartı veriyoruz. Ailelere dağıttığımız kartlara durumuna göre 250 ile 500 lira arasında değişen rakamlarda para yatırıyoruz' 'İlçemizdeki ihtiyaç sahipleri için her gün 2 bin kişilik sıcak yemek yapıyoruz. Üç kap sıcak yemeği, sefer taslarıyla ihtiyaç sahiplerinin kapılarına götürüyoruz' '2 yıldır sürdürdüğümüz bu sıcak yemek dağıtma işinin kapasitesini artırabiliriz. Yeter ki sevgili hemşehrilerimiz ihtiyaç sahiplerini bildirsinler. '

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçedeki ihtiyaç sahibi 5 bin 300 kişiye destek kartı verdiklerini belirterek, "Ailelere dağıttığımız kartlara durumuna göre 250 ile 500 lira arasında değişen rakamlarda para yatırıyoruz. İlçemizdeki ihtiyaç sahipleri için her gün 2 bin kişilik sıcak yemek yapıyoruz. Üç kap sıcak yemeği, sefer taslarıyla ihtiyaç sahiplerinin kapılarına götürüyoruz." dedi.

Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 550 bin nüfuslu bir ilçede maddi durumu iyi olmayanlara yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

İhtiyaç sahipleri için yürüttükleri sosyal projeleri anlatan Türkmen, "Üsküdar Belediyesi olarak 5 bin 300 kişiye aylık destek kart veriyoruz. Bunları her aileden birisine, özelikle de annelere veriyoruz. Bu ailelere dağıttığımız kartlara nakit para yatırıyoruz. Ailenin durumuna göre aylık 250 ile 500 lira arasında değişen rakamlar yatırıyoruz. Bunu da evdeki çocuk sayısına, engelli bir bireyi olup olmadığına, kirada yaşayıp yaşamadığı gibi kriterlere göre veriyoruz. 5 bin 300 kişiye dağıttığımız kartlara aylık bir milyon 100 bin lira para yatırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkmen, daha önce ihtiyaç sahiplerine kumanya dağıttıklarını ancak bundan vazgeçerek kart uygulamasına geçerek hesaplarına para yatırmayı tercih ettiklerini kaydederek, "Vatandaş, bizim tercihlerimize bağlı kalmasın diye bunu yaptık. Burada vatandaşın tercihi önemli. Parasını veriyoruz ki vatandaş gitsin istediğini istediği yerden alsın. Bu parayı alan insanlar mutlular, bizlere de dua ediyor. Ancak bazı aileler var ki verilen para da onlar için çözüm değil. Yaşlı, yatalak insanlarımız var. Engeli çocukları olan aileler var. Bunların yemek yapmaya zaman ve imkanları yok." diye konuştu.

- Günlük 2 bin kişiye 2 öğün yemek

Değişik nedenlerle evinde yemek yapamayan insanları tespit ederek sıcak yemek ulaştırdıklarını dile getiren Türkmen, "İlçemizdeki ihtiyaç sahipleri için her gün 2 bin kişilik sıcak yemek yapıyoruz. Her gün üç kap sıcak yemeği sefer taslarıyla ihtiyaç sahiplerinin kapılarına götürüyoruz. Bunu şöyle yapıyoruz; bir gün önce dolu götürdüğümüz sefer tasımızı alıyor tekrar doldurup evlerine bırakıyoruz. Engelli çocuğu olan anne-babalar, yaşlılar, hastalar başka sebeplerden ötürü yemek yapamayan Üsküdar'ın değişik mahallelerindeki vatandaşlarımıza sıcak yemek hizmeti veriyoruz." dedi.

Hilmi Türkmen, iki yıldır yürüttükleri bu hizmetlerin bilinmesini istediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çünkü, bu bir sosyal bir hizmettir. Reklam tarafı yoktur. Mahallelerin en ücra köşelerinde bilmediğimiz fakir fukara var. Onun için toplantılarımızda muhtarlara, imamlara ve öğretmenlere, 'Mahallelerinizde ihtiyaç sahipleri varsa, bunları bize bildirin. Bunlara yemek verelim. Mahallelerde bu tür ihtiyacı olup da bize ulaştıramıyorsanız, bunun vebali sizin, ulaştırdıktan sonra biz yemeğini vermiyorsak vebali bizimdir' diyorum."

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, vatandaşların da mahallesinde sokağında bulunan ihtiyaç sahiplerini kendilerine bildirmesini isteyerek, şunları söyledi:

"Mahallenizde, sokağınızda yaşlılar, hastalar, engelli çocuk sahibi olanlar varsa bunları bize iletin onlara sıcak yemek verelim. Bunu bize ulaştırdıklarında sorumluluğumuzun gereğini yapıyoruz. Bizim aş evimizde her gün sıcak yemek pişiyor. Engellisi, yaşlısı, hastası yolda kalmış herkese sıcak yemek hizmeti veririz. Üsküdar'da yemek bol. Kimseyi aç bırakmayız. Bu konuda sınır yok. İki yıldır sürdürdüğümüz bu sıcak yemek dağıtma işinin kapasitesini artırabiliriz. Yeter ki sevgili hemşehrilerimiz ihtiyaç sahiplerini bildirsinler."

- "Cenazesini memleketine götürene Bolu'da yemek"

Belediye olarak evde bakım hizmeti de sunduklarını anlatan Türkmen, şunları kaydetti:

"Doktorlarımız, hemşehrilerimiz yaşlı ve hastalara evde tedavi hizmeti veriyor. Sağlık Hizmetleri Müdürlüğümüz, hastalar için hastanelerde randevu alıyor. Bununla çok önemli bir fonksiyonu icra ediyor. Herhangi bir hastanede işlemleri olan hastalarımızın durumlarını takip ediyoruz. İstanbul'dan Anadolu'nun herhangi bir noktasına cenaze götürme hizmeti veriyoruz. Hem insanları ulaştırıyor hem cenaze nakil aracı veriyoruz. İnsanlar cenazelerini memleketlerine götürürken, kimsenin yapmadığı bir işi yapıyoruz. Bolu'da bir tesisle anlaştık. Bizim tahsis ettiğimiz araçlarla cenazelerini memleketlerine götüren insanları, Bolu'daki tesislere yönlendiriyor, burada yemek yemelerini sağlıyoruz. Bu hizmetin ücretini de biz karşılıyoruz. Bahsettiğim tüm sosyal hizmetleri belediyemizin bütçesinden sağlıyoruz."
Kaynak: AA