Sahte Balı Tespit Edecek Tesis Resmi Açılış İçin Gün Sayıyor

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan ve bir süre önce sektöre hizmet vermeye başlayan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarının resmi açılışının 12 Eylül'de yapılması planlanıyor Balda tağşiş ve taklidi önlemek üzere kurulan tesis tüketiciye güven verecek, arıcılara ise kar sağlayacak BALMER Genel Müdürü Sancar Eser: 'Tesiste işlem gören balı alan vatandaşların yüzde 100 emin olarak tüketim yapabilmelerini sağlıyoruz. Böylece baldan uzaklaşmış veya bala güvenmeyen tüketicileri yeniden bal tüketmesini sağlamaya çalışıyoruz' Ordu Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi: 'Vatandaşımız burada analiz edilen bir balı satın aldığında gönül rahatlığı ile çoluğuna çocuğuna yedirebilecek'

HAYATİ AKÇAY - Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan ve bir süre önce sektöre hizmet vermeye başlayan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarının resmi açılışının 12 Eylül'de yapılması planlanıyor.

Enstitü tarafından yürütülen yaklaşık 10 milyon avro bütçeli "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapılan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarı, BALMER şirketinin kurulmasının ardından arıcılık sektörüne hizmet vermeye başladı.

Balda tağşiş ve taklidi ortadan kaldıracak tesis günlük ortalama 7 ile 10 ton arasında değişen kapasiteyle çalışırken, tesisin resmi açılışının ise 12 Eylül'de yapılması planlanıyor.

BALMER Karadeniz Arı Ürünleri Merkezi Genel Müdürü Sancar Eser, AA muhabirine, tesisin Avrupa Birliği'nin 10 milyon avroluk hibesi ile kurulduğunu söyledi.

Bir süre önce inşaatı tamamlanan tesise tüm ekipman ve makinelerin uzman ekiplerce kurulduğu bilgisini veren Eser, tesiste bir süredir devam eden test çalışmalarının da başarılı bir şekilde tamamlandığını belirtti.

Eser, tesisin tam kapasite ile çalışmaya başladığını ifade ederek, yürütülen çalışmalar hakkında şu bilgiyi verdi:

"Tesise arıcılar tarafından getirilen bal tenekelerinin altından, ortasından ve üzerinden ayrı ayrı numune alınarak homojen bir karışım elde ediliyor. Daha sonra bu homojen karışımla beraber balları aynı tesis içerisinde yer alan laboratuvara analize gönderiyoruz. Bu analizde ise önce balın yapısına bakıyoruz. Sonrasında balın içerisindeki 450 farklı kalıntıya ve farklı antibiyotik çeşitlerine bakıyoruz. Çıkan sonuçlara göre de balın paketlenip paketlenmeyeceğine karar veriyoruz. Eğer analiz sonuçlara göre bir tane sonuç bile uygun değilse o bala paketleme yapmıyoruz."

Tesisin balda tağşiş ve taklidi ortadan kaldıracağının altını çizen Eser, "Tesiste işlem gören balı alan vatandaşların yüzde yüz emin olarak tüketim yapabilmelerini sağlıyoruz. Böylece baldan uzaklaşmış veya bala güvenmeyen tüketicileri yeniden bal tüketmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bizim amacımız sadece arıcılara ve tüketicilere yardım etmek, bu sektörü sahtecilik ve güvensizlik ortamından kurtarmak." dedi.

Sancar Eser, tesis bünyesinde yer alan analiz laboratuvarının devlete ait tek laboratuvar olduğuna dikkati çekti.

Eser, vatandaşların satın alacakları balın üzerinde BALMER etiketini görmeleri durumunda o bala sonuna kadar güvenebileceklerini belirterek, "Biz sürekli Avrupa Birliğinden de denetime tabi olacağımızdan dolayı hiçbir detayı aksatmadan, bütün ISO kurallarına uygun olarak buraya gelen balların analizini ve paketlemesini yapıyoruz." diye konuştu.

Tesiste bal analizinin başladığını, bunun yanında balların paketlenme sürecinin devam ettiğini aktaran Eser, "Arıcılarımız ballarını paketlemek için ya da sadece analiz için tesisimize gönderebilir. Tesisimizde arıcılarımız için cam kavanoz dolum, teneke dolum ve varil dolum gibi farklı dolum çeşitlerimiz de vardır. Bu sayede de arıcılarımız ürünlerini satacakları yerlere uygun şekilde paketleme yaparak satabilecekler." ifadelerini kullandı.

Eser, tesisin arıcılara yurt dışına bal satışı için imkan sağladığına vurgu yaparak, "Biz arıcılarımıza gümrükleme noktasında da yardımcı olabiliyoruz. Artık bu tesis aracılığıyla arıcılarımızın yurt dışına bal ihracatı hayal değil." dedi.

Tesisin aynı zamanda arıcılara yüzde 50'ye varan kar sağlayacağını söyleyen Eser, "Bu tesis üzerinden işlem yaptıktan sonra ürünlerini satışa sunan arıcılarımız ciddi oranda da kar etmiş olacaklar. Bu noktada baktığımız da tesis tüketicilere güven vermenin yanında arıcılara da kar sağlamış olacaktır." açıklamasında bulundu.

- "Tesis Türk arıcılık sektörüne değer kattı"

Ordu Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi ise kurulan bal paketleme tesisi ve analiz laboratuvarının Türk arıcılık sektörüne değer kattığını belirterek, "Vatandaşımız burada analiz edilen bir balı satın aldığında gönül rahatlığı ile çoluğuna çocuğuna yedirebilecek." diye konuştu.

Çiftçi, burada işlem gören balın Avrupa'ya satışının daha kolay olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA