Rumlar Akaryakıt İçin KKTC'ye Akın Etti

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Avrupa Birliği üyesi olması ve euronun Türk Lirası karşısında değer kazanması, Kıbrıslı Rumları alışveriş ve özellikle akaryakıt harcamaları için KKTC tarafına itti.

Rumlar Akaryakıt İçin KKTC'ye Akın Etti
Rumlar, akaryakıt almak için sınıra yakın petrol istasyonlarına akın etti. Rumların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine geçişleri, 2018 yılının Temmuz-Ağustos aylarında, bir önceki yılın Temmuz-Ağustos aylarına kıyasla iki katına çıktı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybı Kıbrıslı Rumların büyük bir kısmını KKTC tarafına yöneltti. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Avrupa Birliği üyesi olması ve ‘Euro’nun Türk Lirası karşısında değer kazanması Kıbrıslı Rumları, alışveriş ve özellikle akaryakıt harcamaları için KKTC tarafına rağbet ettirdi. Rumların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine geçişleri, 2018 yılının Temmuz-Ağustos aylarında, bir önceki yılın Temmuz-Ağustos aylarına kıyasla iki katına çıktı.

KKTC’deki akaryakıt fiyatları dizel 4.76 TL, 98 oktan benzin 5.16 TL, 95 oktan benzin 4.97 TL’den satılırken Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde ise dizel 1.34 Euro, 95 oktan benzin 1.33 euroya satılıyor. Rum tarafındaki rakamlar Türk tarafına kıyasla litre başına 3.74 TL civarında daha ucuz kaldı.

Rumlar Türk tarafında bir aracın deposunu 190 TL’ye (24 euro) doldururken aynı araçlarını Rum tarafında 46 euro yani 352.17 TL’ye doldurmak zorunda kaldıklarından, KKTC’deki akaryakıt istasyonlarına hücum etmeye başladı.

Özelikle Rum kesimine yakın benzin istasyonlarında bir ayda satış yaptıkları miktar bir yıllık süreye eşdeğer gelmiş durumda.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Benzinciler Birliği As Başkanı Halil Ülkü artan yoğunluğu değerlendirerek, “Rum tarafındaki euronun değerinin artış olmasından dolayı son aldığınız rakamlara göre Rum tarafında euro dizelin satış fiyatı 9.9 TL. Bizde de geçen hafta yapılan zamlardan sonra -ki 55 kuruş kadar zam yapıldı- 4.76 TL neredeyse yarı fiyata. Yıllardır hiç bizden yakıt almayan Rumlar bu fırsatı şu anda ciddi şekilde değerlendiriyorlar" dedi.

Dün sınırdan geçtiğini ifade eden Ülkü, “Sınıra yakın olan bütün petrol istasyonlarımızda yüzde 80 Rum plakalı araç vardı ve özellikle de bu sefer ilk defa dikkatimi çekti, Rum taksi şoförleri hepsi yakıtlarını bizden alıp işlerini orada görüyorlar. Tabi bu işin iki ayrı boyutu var. Sınıra yakın bölgedeki benzin istasyonlarımızda ciddi bir satış patlaması yaptılar. Yüzde 100 de 200-300 satışları artan arkadaşlarımız oldu. Onların açısından bu işin güzel tarafı, bizi düşündüren başka bir olay var. Biz zaten Kıbrıs’taki kullandığımız yakıtı Türkiye’den alıyoruz ve bu yakıtın fiyatı Türkiye’deki halkın bile kullandığı fiyatın çok altında. Bugün itibariyle Türkiye’de mazot fiyatı 6 lira civarında iken biz en son zamdan sonra bile 4.76 TL’den şu anda mazot kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs Rum tarafının açıkladığı verilere göre, Rum tarafından KKTC’ye 2017 yılında 49 bin 500 araç geçiş yaparken, bu rakam 2018 yılının Temmuz-Ağustos aylarında 89 bin 361’e yükseldi. Bugün ise Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye 182 bin 500 kişinin geçtiği, Güney Kıbrıs’a geçen Kıbrıslı Türk sayısında ise yüzde 14 oranında azalma yaşandığı ve 2018 yılının Ağustos ayına kadar, KKTC’den Güney Kıbrıs’a araçla 165 bin 703 geçiş yapıldığı belirtildi.

(Emir Abdurrahman Bulut/İHA)
Kaynak: İHA