3. Dünya Göçebe Oyunları

Ziyaretçilerin ilgi odağı olan Etno Şehir'deki etkinlikler sona erdi.

Kırgızistan'ın kuzeyindeki Çolpon-Ata'da 2 Eylül'de başlayan ve Anadolu Ajansı ile TRT'nin medya ortağı olduğu 3. Dünya Göçebe Oyunları'nda ziyaretçilerin ilgi odağı olan Etno Şehir'deki etkinlikler sona erdi.

Tanrı Dağlar dizisinin eteğinde ladin ağaçlarıyla kaplı Kırçın adlı yayla, sportif yarışmalara ve onlarca kültürel etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Yüzlerce çadırın kurulduğu ve altyapısıyla büyük bir çadır kenti andıran yaylada, geleneksel spor dallarından aşık oyunu, avcılık, atlı okçuluk, yerde okçuluk, uzun mesafeli at koşusu ve Kırgız avcı köpeği Taygan yarışmaları düzenlendi.

Kırgızistan'ın Çuy, Oş, Batken, Celalabad, Narın, Issık Göl, Talas bölgesi ile Bişkek ve Oş büyükşehir belediye yönetimleri ve halkı, kendi bölgelerine özgü ev çadırlarında geleneklerini, yöresel danslarını, ekmek ve yemek çeşitlerini, el işi sanatlarını ziyaretçilere tanıttı.

Ülkedeki yabancı misyon temsilcilikleri de kendi ülkelerinin sanatını, kültürünü ve tarihini burada tanıtma fırsatı buldu.

Kırgızistan, Rusya, Macaristan, Kazakistan ve Özbekistan’ın katılımıyla düzenlenen ve görkemli geçen Orta Çağ Dövüş Sanatları Turnuvası da büyük beğeniyle izlendi.

Etno Çarşı'da ise 11 ülkeden gelen 500'den fazla satıcı geleneksel el işi ürünlerini tezgahlarında sundu.

Etno Şehir'deki etkinlikler de Başbakan Birinci Yardımcısı Kubatbek Boronov’un katılımıyla ödüllerin dağıtımıyla sona erdirildi.

Halk el sanatları, ulusal kıyafetler, Kırgız çadır düzeni, geleneksel şarkılar ve danslar, dokuma, kurulu çadırların en ihtişamlısı, keçe çadırı toplama gibi daha birçok dalda dereceye girenlere para ödülleri verildi.

Kapanış konser programında Türkiye’den Seymen dans ekibi de yer aldı.

Etno Şehri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a yaptığı resmi ziyaret esnasında eşi Emine Erdoğan da ziyaret etmişti.

Yaklaşık bin 200 yerli ve yabancı basın mensubunun takip ettiği 3. Dünya Göçebe Oyunları cumartesi günü resmi kapanış töreni ile sona erecek.

Oyunlara 74 ülkeden bin 934 sporcu, hakem, teknik adam katılıyor.

Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un himayesinde düzenlenen 3. Dünya Göçebe Oyunları'nın ana sponsorluğunu Türk Hava Yolları (THY), Kırgızistan GSM şirketi MEGAKOM ve Kanadalı madencilik şirketi Centerra Gold üstlenirken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) da bu organizasyona destek veriyor.

Kaynak: AA