'Yeşil Doğu Anadolu' İçin Mesaideler

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Orman Fidan Şefliği ekipleri, 67 dekar alanda özenle fidan yetiştiriyor Yetiştirilen fidanlar, Kars, Erzurum, Erzincan, Ardahan ve Ağrı başta olmak üzere birçok yerdeki ağaçlandırma sahalarına dikiliyor Fidanlık Şefi Orman Mühendisi Fatih Kılıç: 'Burada çalışanların çoğu evli, çocuk bakıyor, ev geçindiriyor. Hepsi fidanların üretimini, bakımını yaparken bir bebek büyütüyormuş gibi özen gösteriyor' Fidanlık çalışanı Fahrettin Çelik: 'Biz bu fidanlara çocuğumuz gibi bakıyoruz, üretiyoruz; başka bölgelere, illere yolluyoruz. Bunlar ekilip büyüdüğünde ve bizler de onları gördüğümüzde çok seviniyoruz'

'Yeşil Doğu Anadolu' İçin Mesaideler
HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde Orman Fidan Şefliği ekipleri, "Yeşil Doğu Anadolu" için özenle fidan yetiştiriyor.

İlçede her yıl 67 dekar alanda yetiştirilen yaklaşık 1,5 milyon fidan, Doğu Anadolu Bölgesi'nde başta Kars, Erzurum, Erzincan, Ardahan ve Ağrı olmak üzere birçok yerdeki ağaçlandırma sahalarına dikiliyor.

Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında İŞKUR aracılığıyla fidanlıkta çalıştırılan işçiler, sabahın erken saatlerinde işe koyuluyor. Sökülüp hazırlandıktan başka illere sevk edilen fidanlar, Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok alana dikiliyor.

Fidanlık Şefi orman mühendisi Fatih Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 tür fidan ürettiklerini söyledi.

Fidanlıktaki üretimi arttırmayı hedeflediklerini anlatan Kılıç, "Şu anki mevcudumuz 1,5 milyon fidan üretimimiz var. 2019'dan itibaren üretimi 2 milyon 200 bine çıkartmayı hedefliyoruz." dedi.

- "Kaliteli fidan üretmeye çalışıyoruz"

Kılıç, sarıçam, ladin, ahlat, kuşburnu, karaağaç, huş fidanı ürettiklerini belirterek "Arkadaşlarla daha fazla gayret göstererek kaliteli fidan üretmeye çalışıyoruz. Orman varlığımızı Orman Genel Müdürlüğü teşkilatı olarak daha iyi seviyelere getirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Erozyon ve ağaçlandırma çalışmalarına fidan üretimi yaparak destek sağladıklarını ifade eden Kılıç, TYÇP kapsamında her yıl yaklaşık 70 işçiyle çalıştıklarını aktardı.

Kılıç, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illere fidanların Sarıkamış'tan gittiğini dile getirerek "Doğu Anadolu Bölgesinde genelde Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünün kapsadığı iller Kars, Ardahan Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan ve ilçelerdeki işletme müdürlüğümüzde üretmiş olduğumuz fidanları gönderiyoruz. Talepler doğrultusunda da fidan üretimi de yapıyoruz." dedi.

- "Fidanların bakımını bebek büyütüyormuş gibi yapıyorlar"

İşçilerin fidanları özenle büyüttüklerini vurgulayan Kılıç, "Burada çalışanların çoğu evli, çocuk bakıyor, ev geçindiriyor. Hepsi, fidanların üretimini, bakımını yaparken bir bebek büyütüyormuş gibi özen gösteriyor. Burada çalışanların hepsine teşekkür ediyoruz. Fidanlara gereken özen ve sevgiyi gösteriyorlar." diye konuştu.

Fidanlık çalışanlarından Fahrettin Çelik de yaklaşık 32 yıl önce bu işe başladığını ve işini sevdiğini anlatarak "Tohumdan fidan üretiyorum. Fidanları sevdiğim için sürekli buradayım. İlkbaharda tohumdan fidan üretimine başlıyoruz. Ekimini, sulamasını yapıyoruz; daha sonra dağlara, ovalara dikiyoruz." dedi.

- "Fidanların büyüdüğünü gördüğümüzde çok seviniyoruz"

Baktıkları fidanların başka yerde büyüdüğünü görmekten mutluluk duyduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Biz bu fidanlara çocuğumuz gibi bakıyoruz, üretiyoruz; başka bölgelere, illere yolluyoruz. Bunlar ekilip büyüdüğünde ve bizler de onları gördüğümüzde çok seviniyoruz. Yeşil alanları görünce bu işe çok hevesleniyoruz. Başka bölgelerde bizim fidanları ağaç olarak gördüğümüzde çok seviniyoruz çünkü bizim emeğimiz her yerde büyüdüğü için çok mutlu oluyoruz."
Kaynak: AA