Uluslararası Ayçiçeği Yağı Sempozyumu

BSYD Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil:' Yıllık işlem hacmi 9 milyar dolar civarında olan sektörümüzün ana hedefi, insanlarımızın sağlıklı beslenmesi için daha fazla ve kaliteli bitkisel yağ tüketmesi ve yağlı tohum ihtiyacını ülke içinden karşılayacak hale gelmesidir'.

Uluslararası Ayçiçeği Yağı Sempozyumu
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BSYD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, "Yıllık işlem hacmi 9 milyar dolar civarında olan sektörümüzün ana hedefi, insanlarımızın sağlıklı beslenmesi için daha fazla ve kaliteli bitkisel yağ tüketmesi ve yağlı tohum ihtiyacını ülke içinden karşılayacak hale gelmesidir."dedi.

Büyükhelvacıgil, Edirne'de Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Ayçiçeği Yağı Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, tüm dünyada olduğu gibi tarım ve gıda sektörünün Türkiye'de de en kritik sektörlerden biri olduğunu belirtti.

Coğrafi konumu ve iklimiyle Türkiye'nin tarım ürünleri ticaretinde dünyada önemli ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Büyükhelvacıgil, tarımın, önümüzdeki yüz yılın en stratejik sektörü olarak devletlerin geleceğini belirleyeceğini vurguladı.

Tarım sektörünün önemli bir ayağı olarak her yıl istikrarlı bir şekilde büyüdüklerini ifade eden Büyükhelvacıgil, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yıllık işlem hacmi 9 milyar dolar civarında olan sektörümüzün ana hedefi, insanlarımızın sağlıklı beslenmesi için daha fazla ve kaliteli bitkisel yağ tüketmesi ve yağlı tohum ihtiyacını ülke içinden karşılayacak hale gelmesidir. Ama ne yazık ki şu an ayçiçeğinde yaşadığımız ham madde yetersizliği nedeniyle sektörümüz dışa bağımlı bir hale gelmiş durumda ülkemizde üretilen yağlı tohum miktarı yaklaşık 2,5 milyon ton, yağlı tohumlar içerisindeki ayçiçeği tohumu üretimi ise 1,3 milyon ton civarında. Yağlı tohumda üretim açığının kapatılması için en önemli ürün ayçiçeği. Ayçiçeği tohumu üretimine daha fazla destek verilmesi gerekir. Sağlanacak desteklerle ayçiçeği tohumu ekim alanımızı mutlaka 2 katına çıkarmamız ve yılda 2,5 milyon ton ayçiçeği üretmemiz, ham maddede dışa bağımlılıktan kurtulmak adına büyük önem taşıyor."

Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği (YABİTED) Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin de Türkiye'de ayçiçeği yağı ile ilgili politika ve düzenlemeler hakkında bilgiler verdi.
Kaynak: AA