Kafeye Dönüştürülen Su Değirmenine Yoğun İlgi

Bingöl’ün Kiğı ilçesinde dönemin kaymakamı şehit Muhammet Safitürk’ün desteği ile restore edilerek kafeye dönüştürülen çift mekanizmalı su değirmeni, vatandaşların akınına uğruyor. İşletmeci Baki Yalçın: 'İnsanlar çok ilgi gösteriyorlar, eski şeyleri görünce anılarını canlandırıyorlar'

Kafeye Dönüştürülen Su Değirmenine Yoğun İlgi
Bingöl’ün Kiğı ilçesinde dönemin kaymakamı şehit Muhammet Safitürk'ün desteği ile restore edilerek kafeye dönüştürülen çift mekanizmalı su değirmeni yoğun ilgi görüyor.

Yıllar önce ilçe merkezinden geçen Kerek Deresi üzerinde kurulan biri un, diğeri bulgur için kullanılan ve su ile çalışan iki mekanizmalı değirmenin kapıları, elektrikli değirmenlerin yaygınlaşması ve buğday üretiminin azalmasıyla 16 yıl önce kapandı.

Atıl durumda kaderine terk edilen değirmenin turizme kazandırılması için Mardin’in Derik ilçesinde uğradığı hain saldırı sonucu şehit düşen dönemin Kiğı Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk, aile ile görüşerek proje hazırlamaları önerisinde bulundu.

Ailece hazırlanan ve kaymakamlığa sunulan projenin SODES kapsamında kabul edilmesiyle restore edilen değirmen, turizme kazandırılarak halkın hizmetine sunuldu.

Değirmenin hemen yanın yapılan temsili su değirmeni işleyişin canlandırıldığı yapıda, bahçe bölümünde sergilenen eski tarım aletleri de tesise açık hava müzesi özelliği kattı.

Yeşillikler arasında insanlara dinlenebilecekleri huzurlu doğal bir ortam sunan değirmen kafeye gelenler, önce değirmene uğruyor, anılarını tazeliyor ve geçmişte kullanılan aletleri çocuklarına da aktarıyor ardından derenin kenarında dinlenmeye çekiliyor.

İşletmeci Baki Yalçın, 2004 yılına kadar buğday öğüterek halkın hizmetinde olan değirmenin insanlara şu anda istirahat etme ve nostalji yaşama imkanı sunduğunu söyledi.

Fabrikaların açılmasından sonra su değirmenlerinin iş yapamadığını ve kapandığını anımsatan Yalçın, "Halkımız üretim yapmıyor, buğday çıkarmıyor onun için değirmenlerimiz istirahatta. Şu an da sadece görünüm olarak halka sunmaktayız." dedi.

Yalçın, değirmende kullanılan malzemeler ve sergilenen eski tarım aletleri hakkında bilgi vererek, gelen misafirlerin geçmişte kullanılan tarım aletlerini görmesiyle mutlu olduklarını aktardı.

Ziyaretçilerden olumlu tepki aldıklarını ifade eden Yalçın, şunları söyledi:

"Buraya gelen insanlar eski değirmeni görüp doğal ortamda istirahat edip gidiyorlar. İnsanlar çok ilgi gösteriyorlar, eski şeyleri görünce anılarını canlandırıyorlar. Keşke değirmeni de çalıştırabilsek, ama insanlarımız buğday üretmediği için bir şey yapamıyoruz. İnsanlar tarlalarını ekerse küçük bir bakımla değirmemiz çalışır yani hazır vaziyette."

- "Hem gördük hem de çocuklarımıza gösterdik"

İstanbul'da yaşayan ve ailesiyle yaz tatili için memleketine gelen ziyaretçilerden Günay Sivil, atmosferin güzelliğinden adeta büyülendiğini dile getirerek, "Hem görelim hem de çocuklarımıza gösterelim istedik. Gerçekten çok güzel bir yermiş. Herkesin gelip görmesini tavsiye ederim. Geçmişi de bazen çocuklara anlatmak gerekiyor. Çok güzel, doğası süper.” ifadelerini kullandı.

İzmit'ten ilçeye gelen Ersin Sayanoğlu da değirmenin orijinal halinin korunarak halkın hizmetine sunulmasında emeği geçen başta rahmetli kaymakam olmak üzere herkese teşekkür etti.
Kaynak: AA