Antalya'nın Simgesi 'Kubbesi'ne Kavuşacak

Antalya'nın simge eserlerinden tarihi saat kulesinin üzerindeki mazgal görünümlü dendanlar sökülerek yerine aslına uygun kubbe yerleştirilecek Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar: 'Kentte Türkİslam özelliği daha da ön plana çıkacak. Türkİslam geleneğinde kubbe çok önemli bir yer teşkil ediyor. Amacımız tarihi saat kulesini aslına uygun şekilde restore etmek'

Antalya'nın Simgesi 'Kubbesi'ne Kavuşacak
SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'nın kent silüetini oluşturan simge eserlerinden tarihi saat kulesinin üzerindeki mazgal görünümlü dendanlar (Kalelerde askerlerin beden ve burçlar üzerinde sığındıkları yerler) sökülerek yerine aslına uygun kubbe yerleştirilecek.

Her yıl ağırladığı 14 milyon civarında turist ile "turizmin başkenti" olarak anılan Antalya, "eski şehir" olarak bilinen Kaleiçi, Saat Kulesi, Yivli Minare, Kesik Minare, Tekeli Mehmet Paşa Camisi, Alaaddin Camisi, Karatay Medresesi ve Mevlevihanesi ile adeta gezginlerini Türk-İslam eserleri yolculuğuna çıkarıyor.

Kaleiçi'nin giriş kapısı alanı olarak görülen Kalekapısı bölgesinde yer alan saat kulesi, kentin simgesini ve silüetini oluşturan en önemli eserler arasında yer alıyor.

Milattan sonra 9. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen beşgen burç, 2. Abdülhamid'in kentlerdeki saat kulelerini önemsemesi üzerine 20. yüzyılın başlarında kare şeklinde yeni tarihi taşlar eklenerek saat kulesine çevrildi.

Yerden 14 metre yükseklikteki saat kulesinin üzerinde 1940'lı yıllara kadar kubbe yer aldı. 1940'lı yıllardaki bir fırtınada zarar gören kubbenin yerine mazgal görünümlü dendanlar yerleştirildi.

Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kulenin aslına uygun restore edilmesi için çalışma yaptı. Tarihi fotoğraflarla kulenin üzerinde kubbe yer aldığını belgeleyen müdürlük, 2 yıl içerisinde yapıyı eski görünümüne kavuşturmayı amaçlıyor.

Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saat Kulesi'nin Antalya'nın en özel konumunda yer aldığını söyledi.

Kulenin Yivli Minare ve Tekeli Mehmet Paşa Camisi ile uyumlu olduğunu belirten Coşar, "Bu üç eser de vakıf mülkiyetinde. Saat Kulesi'nin mülkiyetini yeni devraldık. Devralır almaz da hemen restorasyon için çalışmalara başladık. Bizans döneminde yapılan surların üzerine burç yapılmak suretiyle Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında çeşitli tamiratlar yapılmış. Ardından saat kulesine çevrilmiş." dedi.

Coşar, eski ve orijinal Antalya fotoğraflarında Tekeli Mehmet Paşa Camisi'nin küçük kubbeleri ile saat kulesinin "soğan kubbe" denilen kubbesinin oldukça uyumlu göründüğünü ve göz zevki sağladığını vurguladı.

Hüseyin Coşar, "Amacımız saat kulesini özgününe döndürmek. Koruma Kurulundan geçtikten çalışmalar başlayacak. Tekeli Mehmet Paşa Camisi de restorasyonda. İki güzide eser gün yüzüne çıkmış olacak." diye konuştu.

- Saat Kulesi kubbesine 2 yılda kavuşacak

Yaklaşık 5 ay içerisinde projeyi tamamlayacaklarını belirten Coşar, ihaleye çıkılarak 2 yıl içerisinde kubbeyi oluşturacaklarını aktardı.

Coşar, "Kentte Türk-İslam özelliği daha da ön plana çıkacak. Türk-İslam geleneğinde kubbe çok önemli bir yer teşkil ediyor. Amacımız tarihi saat kulesini aslına uygun şekilde restore etmek." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA