'Otobüs Yolcularında Emniyet Kemeri Kullanım Oranı Çok Düşük'

AKÜ Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken: 'Dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. 50 milyon insan da bu kazalarda yaralanıyor. Emniyet kemeri takmak ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor. Ancak özellikle otobüsle seyahat eden yolcularda emniyet kemeri kullanım oranı çok düşük' 'Emniyet kemeri kullanımında özellikle taşıtların ön tarafında bulunan sürücü ve yolcuda eskiye göre kısmen iyileşme sağlandı. Ancak arkada oturan ve otobüsle seyahat eden yolcuların emniyet kemeri kullanımı henüz istenilen oranda değil' 'Önceki hafta Afyonkarahisar'da meydana gelen otobüs kazasında 7 kişi hayatını kaybetti. Bu kazada yalnızca bir yolcu emniyet kemeri takmıştı. O da herhangi bir şekilde yaralanmamıştı'

'Otobüs Yolcularında Emniyet Kemeri Kullanım Oranı Çok Düşük'
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, "Dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. 50 milyon insan da bu kazalarda yaralanıyor. Emniyet kemeri takmak ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor. Ancak özellikle otobüsle seyahat eden yolcularda emniyet kemeri kullanım oranı çok düşük." dedi.

Bayrakçeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazalarındaki ölümlerin azaltılmasında emniyet kemerinin çok önemli bir etken olduğunu söyledi.

Emniyet kemerinin pasif bir güvenlik sistemi olduğunu anımsatan Bayrakçeken, şöyle devam etti:

"Kazanın meydana gelmesi kaçınılmaz ise en az zararla kurtarmak için yapılan bir sistemdir. Dünyada uçaklarda, taşıtlarda ve iş güvenliğinde kullanılan kemerler var. Biz taşıtlarda daha çok iki ve üç nokta emniyet kemerlerini kullanıyoruz. Ayrıca çocuk koltuklarına monte ettiğimiz sistemler var. Vatandaşlarda emniyet kemeri takılması konusunda yavaş yavaş bilinç oluşmaya başladı."

Bayrakçeken, emniyet kemeri takmanın kaza esnasında ölüm riskini azalttığını vurgulayarak, Emniyet Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

- "Ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor"

Ancak çabalara rağmen Türkiye'de emniyet kemeri kullanım oranının henüz istenen seviyede olmadığına işaret eden Bayrakçeken, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. 50 milyon insan da bu kazalarda yaralanıyor. Emniyet kemeri takmak ölüm oranını yüzde 50 azaltıyor. Ancak özellikle otobüsle seyahat eden yolcularda emniyet kemeri kullanım oranı çok düşük. Önceki hafta Afyonkarahisar'da meydana gelen otobüs kazasında 7 kişi hayatını kaybetti. Bu kazada yalnızca bir yolcu emniyet kemeri takmıştı. O da herhangi bir şekilde yaralanmamıştı. Emniyet kemeri kullanımında özellikle taşıtların ön tarafında bulunan sürücü ve yolcuda eskiye göre kısmen iyileşme sağlandı. Ancak arkada oturan ve otobüsle seyahat eden yolcuların emniyet kemeri kullanımı henüz istenilen oranda değil."

- "Dördüncü kattan düşmeyle eş değer"

Bayrakçeken, emniyet kemeri takmamak için sürücülerin farklı yollara başvurduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Oysa çarpışmalarda emniyet kemeri ölüm oranlarını 50 oranında azaltıyor. Arkada oturan yolcularda da yaklaşık yüzde 25 civarında bir faydası var. Emniyet kemeri özellikle kısa mesafede ihmal ediliyor. Yaklaşık 50 kilometre hızla giderken meydana gelen bir çarpışmada dördüncü kattan düşmeyle eş değer bir enerji ortaya çıkıyor. Şehir içi hızımız bugün 50 kilometrenin çok üzerinde. 50 kilometrede bile böyle oluyorsa hızımızın artmasıyla çok ciddi hasarlar, ciddi yaralanmaların olması kaçınılmazdır. Bir araç alacağımız zaman emniyet kemerinden daha çok hava yastığına bakıyoruz. Hava yastığı da pasif güvenlik sistemidir, kazalarda mutlaka bir etkisi var ama emniyet kemerinin etkisi çok daha fazladır."

Kaynak: AA