Ahilik Panellerinin Altıncısı Erzincan'da Gerçekleştirildi

Ahilik değerlerinin yaşatılması ve genç nesiller arasında bu kültürün yaygınlaşması amacıyla Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından Ahilik Panellerinin altıncısı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ahilik Panellerinin Altıncısı Erzincan'da Gerçekleştirildi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panele Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Ferhat Yıldız, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın Çiçek, Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Erzincan Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Bedir Limon, HİDROMEK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özel, bazı kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, esnaf ve sanatkârlar ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Erzincan Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Bedir Limon, toplumun tüm bireylerinin ahilik felsefesini benimsemesi gerektiğini bu kapsamda ahiliği sadece esnaf ve sanatkârların değil, eğitim ve öğretimin tüm basamaklarında işlenmesi gerektiğine değindi.

Ardından konuşan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özel ise yaptığı konuşmada ahilik teşkilatı’nın vizyon olarak hep birlikte büyük hedeflere yürüme mantığına dayandığını belirterek, ahiliğin Türk’ün meslekte “rönasans’ını gerçekleştirmesi olduğunu ileri sürdü.

Daha sonra konuşan Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Ferhat Yıldız ise ahilik geleneği ile ülkemizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edeceğini kaydetti.

Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan ise yaptığı konuşmada, ahilik kültürünü tarihsel bir bakışla mazide bırakmanın büyük bir yanılgı olduğunu söyleyerek, ahiliğin geçmişte kalmış bir kavram değil, aksine geçmişten geleceğe ışık tutan milli bir değer olduğunun altını çizdi.

Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ise ahiliğin bir yaşam biçimi olduğunu ifade ederek, ahiliği toplumda bir yaşama disiplini haline getirmek için gayret ettiklerini kaydetti.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş yaptığı konuşmada ahilik kültürünün toplumun yarasına parmak basan ve ona çözüm üreten bir kültür olduğuna dikkat çekerek, düzenlenen panelin verimli geçmesini temenni etti.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Murat Nişancı tarafından panelde, Prof. Dr. Mustafa Alıcı ve Öğretim Üyesi Dr. Kemal Taşcı sırasıyla; “Ahiliğin İrfani Boyutu” ve “Ahilik ve Sosyal Dinamikleri” konularında katılımcılara bilgiler verdiler.

Devamında ise HİDROMEK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt ticari hayatına ilişkin tecrübelerini üniversite öğrencileri ile paylaştı.

Panelin son bölümünde ise öğrenciler merak ettikleri konuları panelistlere yöneltme şansı buldular.

Katılımcıların aile fotoğrafı çektirmesiyle panel programı son buldu.
Kaynak: İHA