Kirlilik Katil Balinaların Geleceğini Tehdit Ediyor

Denizlere sızan kimyasal PCB maddesi nedeniyle, dünyadaki katil balina nüfusunun yarısının 30 ila 50 yıl içinde yok olabileceği uyarısı yapıldı.

Araştırmacılar, katil balinaların, denizlerdeki kalıcı kimyasal kirlilik nedeniyle büyük tehlike altında olduklarını belirtti.

BBC'nin haberine göre, sonuçları Science dergisinde yayımlanan çalışmada, PCB olarak da bilinen "Poliklorlu bifenbil” isimli organik bileşenler nedeniyle özellikle İngiltere, Cebelitarık Boğazı, Brezilya, Japonya ve California civarındaki katil balinaların büyük tehdit altında olduğu bildirildi.

Geçmişte çok büyük miktarlarda üretilen, plastik ve boyalardan elektrikli ekipmanlara ve yalıtım maddelerine kadar pek çok alanda kullanılan bu kimyasal bileşenler, yıllarca önce yasaklanmasına rağmen günümüzde hala okyanusa sızmış ve doğada geniş bir alana yayılmış durumda bulunuyor.

PCB kirliliğinden en büyük zararı, besin zincirinin en sonunda bulunan ve farklı avlar tarafından alınan tüm PCB kirliliğini bünyesinde toplayan katil balinalar görüyor.

PCB'ler, Orka (Orcinus orca) olarak bilinen katil balinaların dişilerinin yumurtalıklarına zarar vererek üreme kabiliyetlerini sınırlandırıyor.

Kalıcı organik kirletici madde sınıfına giren PCB, aynı zamanda balinaların bağışıklık sistemine önemli ölçüde zarar veriyor.

Yeni çalışma kapsamında 351 katil balinayı inceleyen araştırmacılar, özellikle sanayi bölgelerinin açıklarında yaşayanların PCB'den yoğun şekilde etkilendiğini belirtti.

Çalışmada, PCB'lerin, dünyadaki katil balina nüfusunun yarısının gelecek 30 ila 50 yıl içinde yok olmasına neden olabileceği bildirildi. Örneğin, İskoçya'nın batı sahili açıklarında yaşayan katil balinaların sayısının 8'e düştüğü ve 20 yıldan fazla süredir üreme olmadığı kaydedildi.

Diğer yandan, araştırmacılar, PCB oranının daha az olduğu Güney ve Kuzey kutup bölgelerinde ise katil balina popülasyonunun artabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA