Kanada, Myanmar Liderinin Fahri Vatandaşlığını İptal Etti

Kanada parlamentosu, Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’nin fahri vatandaşlığını iptal etti.

Kanada parlamentosunda milletvekillerinin dün yaptığı oylamada, Arakanlı Müslümanlara uygulanan soykırıma sessiz kalan Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’na 2007 yılında demokrasiyi kurma çabaları için verilen fahri vatandaşlık iptal edildi. Parlamentonun bu hareketi, geçen hafta Avam Kamarasında başlatılan Myanmar’daki Rohingya krizini ’bir soykırım eylemi’ olarak tanıması hareketine destek vermesinin ardından geldi.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri Adam Austen, "Hükümetimiz bu hareketi, Aung San Suu Kyi’nin iktidarı birlikte paylaştığı ordunun işlediği soykırım karşısında ses çıkarmadaki başarısızlığı nedeniyle destekledi. Rohingya halkına insani yardımda bulunmaya devam ederek yardım edeceğiz" dedi.

Kanada, 1985’te Raoul Wallenberg, 2001’de Nelson Mandela, 2006’da Dalay Lama, 2009’da Karim Aga Khan ve 2014’te Malala Yusufzay’a fahri vatandaşlık vermişti. Bu karala Kanada, fahri vatandaşlığı ilk kez parlamento kararıyla bir kişiden geri almış oldu.

Myanmar ordusunun uyguladığı şiddet neticesinde 25 Ağustos 2017’den sonra 700 binden fazla Arakanlı Bangladeş’e sığınmıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti ‘etnik temizlik’ ya da ‘soykırım’ olarak adlandırdı. Myanmar hükümeti, bugüne kadar Arakanlı Müslümanların geri dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi, Arakanlı Müslümanlara uygulanan tehcir, taciz, soykırım ve toplu ölümleri durdurmak için hiçbir şey yapmamakla suçlanıyor.
Kaynak: İHA