Bosna Hersek'teki Helal Fuarı'na İlgi Artıyor

Bosna Hersek’te çok sayıda ülkeden helal sertifikası sahibi üretici ve Müslüman ülkelerden alıcıların katılımıyla gerçekleştirilen Saraybosna Helal Fuarı’na ilgi artıyor.

Bosna Hersek'teki Helal Fuarı'na İlgi Artıyor
Bosna Hersek’te bu hafta gerçekleştirilen Saraybosna Helal Fuarı, çok sayıda ülkeden helal sertifikası sahibi üretici ve Müslüman ülkelerden alıcıları bir araya getirdi. Bosna Hersek İslam Birliği Riyaseti, Bosna Bank International (BBI) ve İslam Kalkınma Bankası tarafından tertiplenen 2018 Saraybosna Helal Fuarı’na Türkiye’den de İstanbul Ticaret Odası liderliğinde gıda, kimya, finans ve turizm dahil birçok sektörden kalabalık bir heyet katıldı.

Bosna Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Makedonya ve Arnavutluk gibi ülkelerde helal üretim ve helal hizmet sağlayan firmalar ile Türkiye, Avrupa Birliği, Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Malezya ve Endonezya gibi birçok pazardan alıcı ve dağıtımcı firmaların katıldığı Saraybosna Helal Fuarı, katılımcılara hızla büyüyen helal ürün pazarlarına açılma olanağı sağlıyor.

“Helal mevhumu bizim yaşam biçimimizin ve geleneğimizin bir parçasıdır”

Bosna Hersek merkezli firmaların İslam dünyası pazarlarına açılmasının sadece Müslüman Boşnaklar için değil Bosna Hersek’in tüm vatandaşları için mühim bir gelişme olduğunu ifade eden Reis-ul Ulema Husein Kavazoviç, "Günümüzde yediğimiz şeyin muhteviyatının ne olduğunu, temiz olup olmadığını bilmek oldukça güç. Bu nedenle Bosna Hersek İslam Birliği, Helal Kontrol ve Sertifika Ajansı’nı kurdu. Bu ajansın takip ettiği metotlar, tüketilen gıdaların hem helal hem de sağlıklı ve güvenli olduğunu garanti etmektedir. Bosna Hersek’te helal mevhumu yeni bir trend değil, bizim yaşam biçimimizin ve geleneğimizin bir parçasıdır. Sadece firmalarımızın İslam dünyası pazarlarına açılması yeterli değil, aynı zamanda turizm potansiyelimizin de ’helal turizm’ seçeneğiyle zenginleştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Helal ürün ve hizmetler, dünya genelinde talebin en fazla arttığı pazarlar arasında yer alıyor. İstatistiklere göre helal gıda ve içeceklerin tüketimi, küresel tüketim artışına nazaran iki kat daha hızlı yükseliyor. Aynı temayül, helal turizm, ilaç, kozmetik ürünleri ve İslami finans sahalarında da kaydediliyor.
Kaynak: İHA