Yaş kanunu bekleyenlere kötü haber

Ekrem Sarısu, emeklilik için yaş kanunu bekleyenlere kötü haberi köşesinden verdi.

Yaş kanunu bekleyenlere kötü haber
Yaş kanunu bekleyenlere kötü haber
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, Posta gazetesinden emeklilikle ilgili soruları yanıtladı.

HAYALCİ OLMAYIN

Son dönemde tartışmaların odağında olan emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir soruyu cevaplayan Sarısu, yaş kanunu bekleyenlerin hayalci olmamaları konusunda uyardı.

ZOR GÖRÜNÜYOR

Sarısu, bir yasanın çıkması halinde bile herkesi kapsayacak bir yasanın çıkmasının zor olduğunu yazdı.

Köşesinde bu konuya ilşikin soruya Sarısu şu cevabı verdi;


Soru: Sigorta girişim 1989 ama staj. İş başlangıcım ise 1995'te oldu. Ayrıca 1993 yılında 19 ay askerlik yaptım. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili haberler çıkmaya başladı. Ben askerliğimi yatırırsam, yaşa takılanların sorunu çözülürse, emekli olabilir miyim? (Recep GELİŞKEN)

Cevap: Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın, gündemlerinde emeklilikte yaşa takılanları emekli edecek bir yasa çalışması olmadığını açıkladı. Ancak muhalefet partileri anlaşırsa söz konusu yasayı çıkartabilirler. Şayet emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanları emekli edecek bir kanun çıkarsa ve askerliğinizi borçlanarak kanunun çıktığı tarih itibarıyla 25 yıl sigortalılık sürenizi ve 5750 gün prim ödemenizi tamamlamış olursanız, yasadan siz de yararlanırsınız. Ancak emeklilikte yaşa takılanlar kanunu hakkında fazla hayalci olmamak lazım. Herkesi kapsayacak bir yasa çıkartılması zor görünüyor. Belki, süre ve prim şartını sağlayıp uzun süreden beri aranan yaşın dolmasını bekleyenleri, birkaç yıl erken emekli edecek sınırlı bir yasa çıkartılabilir.

Yazının tamamı için tıklayınız