Malezya'daki Yolsuzluk Soruşturması

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed: '(Soruşturma kapsamında aranan iş adamı) Low Taek Jho'nun yolsuzluk yaptığına dair elimizde kuvvetli kanıtlar var. Bu nedenle Low'u Çin'den getirmek için özel bir çaba gösteriyoruz' '(Soruşturmada) Yolsuzluğa karışan o kadar çok kişi var ki, şu anda hepsine ulaşmak mümkün değil. İlk önce büyükleri yakalıyoruz'

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, eski Başbakan Necip Rezak'ın adının geçtiği yolsuzluk soruşturması kapsamında aranan iş adamı Low Taek Jho'yu yakalamak için özel girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Yerel basındaki haberlere göre, Mahathir, Necip'in kamuya ait "1Malaysia Development Bhd" (1MDB) yatırım fonundaki varlıkları zimmetine geçirmesiyle ilgili devam eden soruşturma kapsamında aranan ve ülkeden kaçan iş adamı Low'un Çin'de saklandığını belirtti.

Çin'in bilerek Low'u sakladığını iddia etmenin gerçekten zor olduğunu ifade eden Mahathir, "Low'un yolsuzluk yaptığına dair elimizde kuvvetli kanıtlar var. Belki, Low Çin'in pazarlık aracı olabilir. Bu nedenle Low'u Çin'den getirmek için özel bir çaba gösteriyoruz." dedi.

1MDB yatırım fonuyla bağlantılı yolsuzluklara birçok ismin karıştığını dile getiren Mahathir, “Yolsuzluğa karışan o kadar çok kişi var ki, şu anda hepsine ulaşmak mümkün değil. İlk önce büyükleri yakalıyoruz. Bu süreç aşama aşama ilerleyecek." diye konuştu.

Necip'e yakınlığıyla bilinen Low, 1MDB yatırım fonunda yapıldığı iddia edilen yolsuzlukların tüm detaylarını bilen "kilit isim" olarak gösteriliyor.

Devam eden soruşturma kapsamında Interpol ile aranan ve ülkeden kaçan iş adamı Low'a ait özel uçağa el konulmuştu.

Singapur'da bulunan ve yaklaşık 35 milyon dolar değerindeki özel uçağın 1MDB şirketindeki paralarla alındığı iddia ediliyor.

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfüddin Abdullah yaptığı açıklamada, uçağın Malezya'ya getirilmesi için Singapurlu yetkililerle çalışmaların sürdüğünü belirtmişti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, mayıs ayında kazandığı seçimlerden sonra ülkede yolsuzlukla çalınan paralara el konulacağını ve devlet hazinesine aktarılacağını açıklamıştı.

Necip Rezak, 1MDB soruşturması çerçevesinde ilk kez 4 Temmuz'da mahkemeye çıkarılmış, aralarında yolsuzluk, kara para aklama, görevi kötüye kullanma ve kamu fonlarını zimmete geçirmenin de olduğu 25'e yakın suçlamayı reddetmişti. Mahkeme, eski Başbakan Necip Rezak'ın 1 milyon ringgitlik kefaletle serbest bırakılmasına hükmetmişti.

Soruşturma kapsamında geçen hafta tekrar gözaltına alınan Necip Rezak, hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme, Necip'in kefaletle serbest bırakılmasına ve tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.

- 1MDB yolsuzluk suçlamaları

"1MDB" soruşturmasında yer alan belgelere göre, 1MDB şirketine bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar aracılığıyla Necip'in kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer edildiği öne sürülmüştü.

Malezyalılar, Necip'in yargılanması için günlerce gösteriler düzenlemişti.

Malezya Başsavcılığı, Necip'in beş şahsi hesabındaki 681 milyon doların Suudi Kraliyet ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıklamış, Suudi hükümetinin bunu doğrulamasıyla Necip yolsuzluk iddialarından aklanmıştı.

Necip'in mayıs ayında yapılan genel seçimleri kaybetmesiyle hakkındaki soruşturma, yeni Başbakan Mahathir Muhammed'in talimatıyla tekrar başlatılmıştı.

Kaynak: AA