Çin Halk Cumhuriyeti'nin 69. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 69. Kuruluş yıldönümü resepsiyonunda, Çin’e bir seyahatin planlanıldığını ve tarım ürünleriyle ilgili yapılabilecek işbirliklerini değerlendireceklerini söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 69’uncu yıldönümü vesilesiyle JW Marriott Otel’de resepsiyon verildi.

Resepsiyonda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve TESK Başkanı Bendevi Palandöken de yer aldı.

Resepsiyondaki konuşmasında Çin’de epeyce bir zaman geçirme fırsatı olduğunu dile getiren Pakdemirli, en çok sevdiği şeyin yemekler olduğunu ancak 7 günden sonra Türk yemeklerini özlediğini ifade etti.

Çin Kuşak ve Yol Projesine değinen Pakdemir, "3 trilyon dolarlık bir yatırım, 3 milyar insan ve 65 ülke ve 50 yıllık bir gelecek yatıyor. Çin ve Türkiye ulaştırma ve enerji alanlarında önemli yatırımlara birlikte imza atıyor. Çin ile ticaret hacmimiz yüksek ancak daha fazla ticaret yapıyor olmamız lazım, daha fazla iş birliktelikleri arıyor olmamız lazım" şeklinde konuştu.

Bakan olarak göreve gelir gelmez Çin’e gitmeyi hedeflediğini ifade eden Pakdemirli, bu kapsamda bir seyahat planlanıldığını ve tarım ürünleri ile ilgili yapılabilecek işbirliklerini değerlendireceklerini kaydetti.

2018 yılının Çin ile Türkiye Turizm Yılı ilan edildiğini anımsatan Pakdemirli konuşmasını, "Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde, bir kuşak serinler" Çin atasözü ile bitirdi.

"Çin dünya ülkelerinin gelişmesine fırsat sunacak"

Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, düzenlenen resepsiyonda konaklarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çin’in son 40 yıl içerisinde gayri safi yurtiçi hasılasının yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 9,5, dış ticaret hacminin ise yüzde 14,5 olduğunu belirten Hongyang, "Bugünkü Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük sanayi ülkesi, en büyük mal ticareti hacmi ve em fazla döviz rezervine sahip olan ülkesi konumundadır. Bu yılın kasım ayında ilk Çin Uluslararası İthalat Fuarı Shanghai’da yapılacaktır. Daha müreffeh ve açık bir Çin kesinlikle dünya ülkelerinin gelişmesi için daha fazla fırsat sunacaktır" diye konuştu.

Hongyang, "Çin tarafı Türk tarafıyla birlikte bir kuşak bir yol ve orta koridor girişimlerinin birbiriyle uyumlaştırılması hızlandırmaya iki ülke arasında daha yüksek seviyede daha derin işbirliğinin gerçekleştirilmesi için iki halklarının refahının artırılması ve Çin Türkiye ilişkileri İçin daha parlak bir geleceğin sağlanması için çaba göstermeye hazırdır" mesajını verdi.

Konuşmaların ardından pasta kesildi ve davetlilere yemek ikram edildi.
Kaynak: İHA