Osmanlı'nın İlk Hutbesinin Okunduğu Cami Bitirilmeyi Bekliyor

Osmanlı Devleti adına ilk hutbenin okunduğu cami olan Eskişehir’deki Karacaşehir Camii’nde başlatılan restorasyon çalışmaları 1 yılı aşkın süredir bitirilemedi.

Osmanlı'nın İlk Hutbesinin Okunduğu Cami Bitirilmeyi Bekliyor
Dursun Fakih Hazretleri tarafından ilk hutbe okunarak Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun dünyaya ilan edildiği Karacaşehir Cami uzun süredir kullanılamıyor. Restorasyon çalışmaları sırasında temeli olmadığı fark edilen caminin, temel güçlendirme çalışmaları sırasında duvarı bir süre önce çökmüştü. Temel güçlendirme çalışmaları, çöken duvar ve diğer restorasyon faaliyetleri ile birlikte Ocak 2018’de açılması beklenen caminin açılış tarihi uzadı. Köyde başka cami olmaması nedeniyle de köy cemaati ibadetini yapmak için başka mahallelere gitmek zorunda kalırken, prefabrik bir cami ile sorun çözülmeye çalışılıyor. Köy muhtarı Murat Güneş ise gerek köylünün mağduriyeti, gerekse Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun dünyaya ilan edildiği Karacaşehir Cami’nin değerinin bilinmemesinden şikayetçi.

”2017 Temmuz ayında başladı ve 2018 Ocak ayında bitecekti”

Camide yapılan restorasyon çalışmalarının bitiş tarihinin sürekli uzatıldığına değinen Karacaşehir Köyü Muhtarı Murat Güneş, cami duvarının çökmesinden de bahsetti. Güneş yaptığı açıklamada, “Bu cami Osmanlı’da ilk hutbe okunan cami olarak gözüküyor. Yapılışı 1299 dendi. O zamandan beri öyle gidiyor. Ertuğrul Gazi dedemizi, Osman Gazi atamızı anmak için buralarda Cuma hutbesi okunuyor her sene ağustos ayında. Burasının tadilatı Temmuz 2017’de başladı.

Dilekçe verdik tadilat onayı geldi. Çevre düzenlemesi cami içinin tadilatı başlayınca tabanında temel olmadığı görüldü.

Daha sonra buraya güçlendirme çalışması yapılmasına karar verildi.

Temel güçlendirme çalışması sırasında caminin köşesi bir miktar çöktü. Onarıldı ve çok büyük bir güçlenme oldu. Yaklaşık 1 buçuk metre kazıldı. İki tane de temel atıldı güçlendirme olarak. Ondan sonra çevre düzenlemesi ve minarenin derz dolgusu yapıldı. Güçlendirme mevzusu olduğu için burasının bitiş tarihi uzadı. 2017 Temmuz ayında başladı ve 2018 Ocak ayında bitecekti. Tabi her şey istenildiği gibi olmuyor. Bir uzatma daha verdiler. Hala da uzuyor” ifadelerini kullandı.

“Köyde bir tepki var çünkü başka cami yok”

Köyde başka cami olmadığı için cemaatin farklı mahallelere gitmek zorunda kaldığını, zaman zaman kendisinin taşımacılık yaptığını söyleyen Muhtar Güneş, “Köyde bir tepki var, çünkü başka cami yok. Cami olmayınca bir muhtar olarak bana tepki gösterdiler. Cenaze oluyor Ömür mahallesine gidiyoruz. Namazı orada kılıp geliyor millet. Cuma namazlarına oraya gidiliyor. Ben iki araba yaşlıları götürüyorum. En sonunda sağ olsun Eskişehirli bir iş adamı Kenan Işık’ı bulduk. O da ‘Ben gereken yardımı yaparım’ dedi.

Köye bir prefabrik cami yaptı” şeklinde konuştu.

Son olarak camiyi merak edip gelen turistlere geri göndermek zorunda kaldıklarını ifade eden Karacaşehir Muhtar Murat Güneş, “Turistte tabi çekiyor. Osmanlı’nın ilk kurulduğu yer olarak söyleniyor. Burada hutbe okunmuş millet tabi geliyor tarihte okudukları için. Geliyorlar ve gerekeni söylüyoruz. ‘Bir ay sonra gelin’ veya ‘Durumu görün’ diyoruz. İnşaatımız hızlandı, fakat yetkililerden bir an evvel çalışmaları bitirilip caminin turizme açılmasını istiyoruz “ dedi.

Kaynak: İHA