Tunus'ta Seçimler 2019'Un Sonunda Yapılacak

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid esSibsi, 'Erken seçim veya seçimler ertelensin diye çağrı yapanlar var. Tunus'ta seçimler zamanında, 2019'un sonunda gerçekleşecek' 'Raşid elGannuşi ile ülke çıkarlarının parti menfaatinin önünde geldiğini düşünüyorduk. Bu da göreceli bir istikrar sağladı ve ülke için olumluydu. Geçen hafta Gannuşi ile buluştuk, meseleler üzerine konuştuk. İkimiz de ayrı bir yola girdik'

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, "Erken seçim veya seçimler ertelensin diye çağrı yapanlar var. Tunus'ta seçimler zamanında, 2019'un sonunda gerçekleştirileceğini" söyledi.

Tunus'ta bir televizyon programında ülkedeki siyasi krize ilişkin açıklamalarda bulunan Sibsi (91), seçim takviminin normal şekilde işleyeceğini belirtti.

Yasalardaki şartlara uyan herkesin aday olabileceğini belirten deneyimli siyasetçi, kendisinin gelecek seçimdeki adaylığına "zamanı geldiğinde açıklamasını yaparız." sözleriyle kapıyı açık bıraktı.

Cumhurbaşkanı Sibsi, kurucusu olduğu ve oğlu Hafız Kaid es-Sibsi'nin liderliğini yürüttüğü Nida Tunus Partisi'nden on vekilin istifa ederek yeni kurulan Ulusal Koalisyon isimli gruba katılmasını değerlendirdi. Nida Tunus Partisinin kriz yaşadığını kabul eden Cumhurbaşkanı, kurucusu olduğu partinin performansından memnun olmadığının altını çizdi.

Oğlu Hafız Kaid es-Sibsi ve Başbakan Yusuf Şahid arasındaki siyasi krize ilişkin Sibsi, "(Hafız) evimde oğlum ancak diğer işlerde herkes gibi." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, oğlu Hafız Kaid es-Sibsi'nin Nida Tunus Partisinin liderliğinden ayrılması çağrılarını "söz doğru ancak bununla yanlış şeyler hedefleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Başbakana, meclisten güven tazeleme tavsiyesi

Başbakana hükümeti kurması için kendisinin görev verdiğini belirten Sibsi, Şahid hükümetinin başarılı olmasını arzuladığını dile getirdi.

Sibsi, söz konusu televizyon konuşması öncesinde kulislerde sıkça zikredilen Anayasanın 99'uncu maddesinde geçen "Cumhurbaşkanının hükümeti güven oyu alması için parlamentoya sevk etme yetkisini" kullanacağı iddialarını reddetti ancak Başbakan Şahid'e "parlamentodan güven oyu alarak güven tazelemesi" tavsiyesinde bulundu.

Başbakan Şahid'in 217 sandalyeli mecliste, 43 parlamentere sahip olan Ulusal Koalisyon ile 69 milletvekili bulunan Nahda Hareketi'nin desteğini aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Sibsi, güven oyu için gerekli olan 109 parlamenterin onayını alabileceğini hatırlattı.

- Nahda ile ittifak sona erdi

Sibsi, yaklaşık beş yıl önce Paris'te bir görüşmeyle başlayan Nahda Hareketi ile "ittifakın" geçen hafta Nahda'nın talebi ile sona erdiğini paylaştı.

Nahda Hareketi'nin Yusuf Şahid'in Başbakan olarak kalmasına inandığını söyleyen Tunus Cumhurbaşkanı, "(Nahda Hareketi Lideri) Raşid el-Gannuşi ile ülke çıkarlarının parti menfaatinin önünde geldiğini düşünüyorduk. Bu da göreceli bir istikrar sağladı ve ülke için olumluydu. Ben medeni biriyim geçen hafta Gannuşi ile buluştuk, meseleler üzerine konuştuk. İkimiz de ayrı bir yola girdik." şeklinde konuştu ancak görüşmeye ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Sibsi, Nahda Hareketi ile ittifakın maliyetinin kendisine ağır olduğunu ancak "uzlaşıyı ülke çıkarı için koruduklarını" vurguladı.

Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi ve dönemin Nida Tunus Partisi Genel Başkanı Baci Kaid es-Sibsi, Ağustos 2013'te Paris'te bir araya gelerek uzlaşı konusunda anlaşmıştı.

Muhafazakar İslami kesimi temsil eden Nahda Hareketi ile laik ve cumhuriyetçi tabanı temsil eden Nida Tunus Partisinin, uzlaşısı Tunus'un "Arap Baharı" sonrasındaki terör saldırıları ve dış müdahaleye açık çalkantılı dönemde birçok krizin siyaset yoluyla aşılmasını sağlamıştı.

Tunus'un iki zıt toplumsal kutbunu temsil eden uzlaşı, ideolojik rekabete rağmen, ülke siyasetine göreceli istikrar getirdi.

- Parti içindeki gerilim

Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin oğlu Hafız Kaid es-Sibsi ile aynı partiden Başbakan Yusuf Şahid arasındaki çekişme, hem parti içinde hem de ülke siyasetinde tıkanıklığa yol açarak krize neden olmuştu. İki kutup arasındaki gerilim zaman zaman karşılıklı demeç ve suçlamalarla tırmandı.

Mayıs ayında, Nida Tunus Partisinin lideri Hafız Kaid es-Sibsi, mevcut hükümeti "ulusal uzlaşı değil milli bir kriz hükümeti" olmakla suçlamış ve istifasını talep etmişti. Başbakan Şahid ise Hafız Kaid es-Sibsi ve çevresindekileri Nida Tunus Partisi'ni bitirmek ve ülkeyi krize sürüklemekle itham etmişti.

Nida Tunus Partisinin yönetimi tarafından dışlanan Başbakan Şahid'in parlamentoda yeni bir oluşum ile ismi anılmaya başlandı. Yerel basında sıkça Başbakan Şahid'in parlamento grubu şeklinde isimlendirilen Ulusal Koalisyon, farklı partilerden istifa eden parlamenterler, bağımsızlar ve son olarak da Nida Tunus Partisinden istifa eden 10 milletvekiliyle 43 sandalyeye ulaşarak parlamentonun en büyük üçüncü grubu olmuştu.
Kaynak: AA