Lapseki'de Kurtuluş Coşkusu

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Törenler hükümet konağı önündeki Atatürk büstüne Kaymakam Tahir Şahin, Garnizon Komutanı Albay Türker Altıngöz ve Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz tarafından çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, ardından buradaki program sona erdi.

İlçe mezarlığında bulunan şehitlikte, mezarların üzerine karanfil bırakıldı, Kur'an-ı Kerim tilaveti sunuldu.

Çarşı Meydanı'ndaki törende konuşan Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, "Bugün, bir şanlı tarihin ve şerefli mazinin ifade bulduğu, 25 Eylül 1922'nin yıl dönümündeyiz. 96 yıl önce bugün Lapseki'de yaşanan kahramanlıkları anmak için bir aradayız. Bugün öylesine önemli bir gündür ki, bir protokol konuşması yapılarak geçiştirilecek gibi değildir. Ben bir Lapsekili olarak, Lapsekili atalarımızdan kalan bugünü gururla yaşıyorum. Binlerce yıllık Türk-Müslüman tarihi içinde, yakın tarih sayılacak bir asır öncesine bugünden bakınca dünyanın kaderinin değiştiği, Çanakkale ve Kurtuluş savaşları gibi iki büyük savaşta da çok önemli rol oynayan Lapseki'mizin, erdemli insanlar yetiştirdiğini ve saygın kahramanlar çıkardığını gördüm. Bu şerefli maziyi bilmiyorsak öğrenmeliyiz, Lapsekili kahramanları tanımıyorsak tanımalıyız. Lapsekimizin bugününü, yani 96 yıl önce bugününü göremeden bizler için toprağa düşenleri var. 25 Nisan 1915'te, kara savaşlarının başladığı o sabahın ilk saatlerinde, İngilizlerin çıkarmasına karşı duran ilk askerler, ilk cephe savaşlarında görev alanlar arasında, çok sayıda Lapsekililer vardı." diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, Bosna Hersek'ten gelen Zenitsa Halk Oyunları ekibi tarafından gösteri sunuldu.

Kaynak: AA