Hatay Medeniyeti İstanbul'a Taşınıyor

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, 26-30 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak Hatay Günleri’nin, şehri her yönüyle tanıtacak bir organizasyon olduğunu söyledi.

Etkinliğin Hatay Valiliği ve İstanbul Valiliği’nin verdiği yetkiyle Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği tarafından gerçekleştirileceğini belirten Yayman, “Türkiye’nin her yerinde yaşayan hemşehrilerimiz şehrimizin tüm değerlerine sahip çıkıyor ve bulundukları yerde kentimizin tanıtımına katkı sağlıyorlar, hepsi ile gurur duyuyorum” dedi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan Hatay günlerinin en çok ilgi gören tanıtım günlerinden biri olduğuna dikkat çeken Yayman, yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini ve sürece katkı verdiklerini belirtti.

Üç semavi dine mensup insanların yüzyıllardır Hatay’da hoşgörü içerisinde yaşadığını hatırlatan Yayman, “Hatay bir medeniyetler şehridir. Hatay bir tarih ve kültür şehridir. Hatay bir model şehirdir. Bu tesadüf değildir, farklı kimliklere ve birbirinden çok farklı inançlara sahip vatandaşlarımız binlerce yıldır Hatay’da barış içinde yaşamaktadır. İstanbul’daki Hatay Günleri de Hataylılar’ın kardeşlik temelinde birlikte yaşama kararlılığını bir kez daha ortaya koyacaktır” dedi.



"Hatay açık hava müzesidir"

Hatay’ın olağanüstü tarihi zenginliklere sahip olduğunu vurgulayan Yayman, “Hatay medeniyetlerin birleşimidir, birikimidir, sosyal ve kültürel değerlerini herkes görmelidir. UNESCO’nun dünya mirası öneri listesinde yer alan dünyanın ilk mağara kilisesi Saint Pierre Kilisesi Hatay’dadır. St.Simon manastırı ile birlikte, dünyanın en büyük ikinci mozaik sergileme alanına sahip arkeoloji müzesi de Hatay’dadır. Türkiye’nin ilk tıbbi aromatik bitkiler müzesi, zengin mutfağı ve daha birçok özelliği ile Hatay mutlaka gidip ziyaret edilmesi gereken bir ildir” diye konuştu.

Antakya Kalesi’nin, İstanbul’dan sonra zamanının en uzun surlara sahip olan bir kale olduğunu anlatan Yayman, “Hatay Türk-İslam tarihi açısından da çok önemlidir, 638 yılında Ebu Ubeyde Bin Cerrah tarafından fethedilen ve İslamiyet ile tanışan ilk yerleşim yerlerinden biridir. Habibi Neccar ve Beyazidi Bestami hazretlerinin makamı bizim şehrimizdedir” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda yapılacak organizasyonla ilgili bilgi de veren Yayman, kurulacak stantlarda zengin Hatay mutfağının ziyaretçilere sunulacağını söyledi.

Sini kebabından kağıt kebabına, oruktan, künefeye kadar Hatay’a özgü yemeklerin alanda tadılabileceğini kaydeden Yayman, bunun yanı sıra zeytin, zahter, defne sabunu gibi yüzlerce yöresel ürünün de tanıtım günlerinde yer alacağını bildirdi. Yayman, “Tüm İstanbulluları etkinliğimize davet ediyoruz, gelenler etkinlikler kapsamında ünlü yemeklerimiz dışında birçok kültürel değerimizi de yakından görme imkanı bulacaklar” dedi.

Kaynak: İHA