Büyükşehirden 'Tıbbı Atık Yönetimi Çalıştayı'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD), Uluslararası Katı Atık Birliği (ISWA) ile Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde 3 gün devam edecek Tıbbi Atık Yönetimi Çalıştayı başladı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, Çetin Emeç Salonu'nda düzenlenen çalıştayın açılışında, çevre kirliliği konusunda hassas bir neslin yetiştirilmesinin önemine değinerek, bunun için çocuk yaşta çevre bilincinin aşılanması gerektiğini vurguladı.

Çevrenin insanlar için yaşamsal bir unsur olduğunu ancak bu konudaki duyarlılık için geç kalındığını ifade eden Köken, "Bu hafta Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali vardı. Gastronomiyi anlatırken insanların dikkatini bir noktaya çektim. Çocuklar, leziz yemekler yerken bu yemekleri oluşturan bitkilerin hangi çevre şartlarında yetiştiğini bilirse, çevreye daha duyarlı olur. Güzel bir domates ve güzel bir salatalık yemek istiyorlarsa kirletilmemiş çevrenin gerekli olduğunu bilir, çocuk bu detayı bilirse o zaman yediği domatesin kabuğunu dışarı atmamayı daha rahat öğrenir. Çocuklara çevre bilincinin ilkokulda okuma yazma öğrenirken okutulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Köken, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı olarak, okullarda çevreyi tanıtma konusunda çalışmalar yürüttüklerini, geçen yıl yaklaşık 160 bin çocuğa çevre bilincini aşılamaya çalıştıklarını bildirdi.

ABD'nin Adana Konsolosluğu Kültür ve Eğitim Ateşi Jen Curatola Wozniak ise 3 gün sürecek Tıbbi Atık Yönetimi Çalıştayı'nın başarıyla tamamlanacağına inandığını kaydederek, çalıştayın toplanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Günay Kocasoy da tıbbi atık yönetimi hakkında bilgiler vererek, Türkiye'deki tıbbi atık yönetiminin eksik yönlerini slayt eşliğinde anlattı.

Yurt içinden ve dışından pek çok akademisyenle uzmanın katıldığı çalıştayda, Türkiye'de, tıbbi atık yönetimiyle ilgili karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alınacak.

Kaynak: AA