Türkiye'nin ABD karşısında atacağı adımlar

Hakan Çelik, Türkiye'nin ABD'nin F-35'leri vermemesine karşı atacağı adımları yazdı.

Türkiye'nin ABD karşısında atacağı adımlar
Türkiye'nin ABD karşısında atacağı adımlar
Türkiye ile ABD arasında yaşanan krizin ardından, ABD skandal bir adım atarak ortak proje olan F-35'leri teslim etmeme kararı aldı.

ABD'nin bu kararının ardından Türkiye proje ortaklarıyla temasa geçerek, ABD karşıtı bir kamuoyu oluşturdu.

TÜRKİYE'NİN ATACAĞI ADIMLAR

Gazeteci Hakan Çelik, dünya kamuoyunu arkasına alan Türkiye'nin atacağı adımları şöyle sıraladı;

ABD Kongresi'nden sonra savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray'ın da F-35 satışını bloke etmesi halinde şu adımlar atılacak: F-35'in çok taraflı bir üretim programı olması nedeniyle bütün program ortaklarıyla temasa geçilecek ve Türkiye'nin üretimden ayrılmak istemediği açıklanacak. Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının ABD'ye ekonomik ve teknik faturası ilan edilecek ve programda oluşacak toplam gecikmenin bedeli ABD kamuoyuyla paylaşılacak.

TAHKİME GİDİLECEK

Amerika Birleşik Devletleri'nin silah üretimi ve satışı konusunda güvenilir bir ülke olmadığı ilan edilecek. Türkiye'nin halen ABD ile devam ettirdiği satın alma, tedarik ve ortak üretim programlarının bundan etkilenebileceği açıklanacak. Türkiye altına imza atılan anlaşmalar gereği ABD'nin sözleşme hükümlerine uymadığını belirterek tahkime (uluslararası bağımsız hukuk kurumuna) gidecek.

Bütün bu adımlardan sonra ABD geri adım atmaz ve F-35 satışını durdurma kararını geri almazsa Türkiye alternatif tedarik ve ortak üretim seçeneklerine yönelecek.

iNGİLTERE'DEN FIRTINA


Ankara'da savunma çevreleri ve üst düzey askeri kaynaklar tarafından doğrulanan ve en güçlü alternatif olarak görülen İngiltere'nin tempest (Fırtına) savaş uçağı programına katılım için teklif götürülecek. Londra Hükümeti daha önce Türkiye'nin bu uçağın üretimine katılımına sıcak baktığı mesajını vermişti.

Yazının tamamı için tıklayınız