Gastronomi Şehrinin Üzüm Pekmezinden Çıkan Lezzeti Açıklaması Bastık

Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağının özellikle kış aylarında yapılan lezzetlerinden bastık, içeriğindeki doğal üzüm pekmezi sayesinde hem soğuktan koruyor hem de besleyiciliğiyle dikkati çekiyor Gazianteplilerin kış aylarında vazgeçilmez tatlılarından bastık, özellikle çocukların severek tüketebilecekleri bir lezzet GASDER Başkan Yardımcısı Battal Yıldırım: 'Bastık, çok basit ama bir o kadar da besleyici bir yiyecektir'.

Gastronomi Şehrinin Üzüm Pekmezinden Çıkan Lezzeti Açıklaması Bastık
ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağının özellikle kış aylarında yapılan lezzetlerinden bastık, içeriğindeki doğal üzüm pekmezi sayesinde hem soğuktan koruyor hem de besleyiciliğiyle dikkati çekiyor.

Gazianteplilerin kış aylarında vazgeçilmez tatlılarından olan ve yapımında pekmez, nişasta, su veya süt kullanılan, çok kısa sürede yenilmeye hazır hale getirilen bastık, özellikle çocukların severek tüketebilecekleri bir lezzet.

Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkan (GASDER) Yardımcısı Battal Yıldırım, AA muhabirine, bölgenin önemli üzüm üretim merkezlerinden Gaziantep'te bağ bozumuyla yöresel pekmez, bastık, cevizli sucuk ve muska yapılmaya başlandığını söyledi.

Gastronomi kentinde üzüm pekmezinden pek çok yiyecek yapıldığını, bunlardan birinin de "bastık" olarak adlandırılan tatlı olduğunu anlatan Yıldırım, bastığın yapımının kolaylığı, lezzeti ve besleyiciliğiyle özellikle çocukların tüketmesi gereken bir tatlı olduğunu dile getirdi.

- 8 dakikada tüketime hazır hale getiriliyor

Yapımı çok basit olan bastığın yaklaşık 8 dakikada tüketime hazır hale geldiği bilgisini veren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bastık yöremize ait bir tat. Sıcak bastık da dediğimiz tatlının içinde pekmez, nişasta, şeker, su veya süt bulunuyor. Üzerini süslemek için de ceviz veya Antep fıstığı kullanılır. Şu an tam mevsimindeyiz. Malum bağ bozumları başladı. Bağlardan toplanan üzümlerle pekmezler kaynatılır. Bu kaynattığımız pekmezleri de kışın yemek için saklarız.

Bastık, çok basit ama bir o kadar da besleyici bir yiyecektir. Kışın çocuklarımıza yediririz, kendimiz yeriz, gelen misafirlere ikram ederiz. Yaklaşık 8 dakikada hazırlanabiliyor. Pekmez boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelen bir besin. Bastık da pekmezle yapıldığı için çok faydalı. Çoçukların da severek tüketebilecekleri bir tatlı. Hazır gıdalardan, fast food denilen yiyeceklerden kaçınabilmek adına, aileler açısından hem ucuz hem de daha besleyici bastığı öneriyoruz. Bütün malzemelerini kendiniz kullanıyorsunuz. Yapımı pratik, daha lezzetli, daha kaliteli, daha güvenilir."

Yıldırım, sıcak bastık yapımına ilişkin ise "Kişi sayısına göre malzemeler artırılabilir. Bir bardak üzüm pekmezini bir tencereye koyup kaynatıyoruz, içine bir miktar suyla incelttiğimiz nişastayı ekleyip karıştırıyoruz. Renginin çok koyu olmaması için bir yemek kaşığı kadar şeker ekliyoruz. Birkaç dakika kaynayan bastık kıvam alınca kaplara alıp servis ediyoruz. Üzerini ceviz veya Antep fıstığıyla süslüyoruz." diye konuştu.
Kaynak: AA