Dava Partisi'nden Maliki Ve İbadi'yi Yakınlaştırma Çabası

BAĞDAT – Irak'ta 13 yıllık iktidarını kaybetmek üzere olan Şii İslami Dava Partisi'nin, bugün yaptığı toplantıda, hükümet müzakerelerine katılmak için ayrışan Nuri el-Maliki ve Haydar el-İbadi kanadını birleştirme çabasına girdiği ifade edildi.

Bağdat'taki parti binasında bir araya gelen partililer, Genel Başkan ve eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğinde toplandı. Maliki ile arası bozuk olduğu ve uzun zamandır parti binasına girmediği ifade edilen, ikinci dönem başbakanlık şansı azalan Başbakan Haydar el-İbadi de bu toplantıda yer aldı.

Toplantı sonrası partiden yapılan yazılı açıklamada, parti içerisindeki görüş ayrılıklarının giderilmesi ve seçimlere ayrı katılan Maliki'nin Kanun Devleti ile İbadi'nin Nasır Koalisyonu'nun görüş ve programlarını birleştirerek, mecliste bu iki grubun birleşerek tek grup olmasının önemine değinildiği ifade edildi. Toplantıda, parti genel kongresinin de en yakın zamanda yapılması kararı alındığı aktarıldı.

Bu açıklamayla, Maliki ve İbadi arasındaki ayrışma ve fikir ayrılığının açıkça ortaya çıktığı ve parti olarak iktidarı kaybetme endişesi taşındığı yorumları yapıldı.

Şii dini merci Ayetullah Ali es-Sistani, geçen günlerde "geçmiş dönemlerde iktidarda bulunan kişilerin bir daha Başbakanlık için desteklenmeyeceği" açıklaması yapmıştı. Sistani'nin bu mesajıyla ikinci dönem Başbakanlığa gözünü diken İbadi'nin şansının kalmadığı ifade edilmişti.

İbadi de Sistani'nin açıklaması sonrası yaptığı basın toplantısında, ikinci dönem başbakanlık için aday olmayacağı sinyalini vermişti.

12 Mayıs'ta yapılan seçimler sonrası Meclis Başkanı ve iki yardımcısı seçilse de Başbakanı belirleyecek ve hükümeti kuracak meclis büyük grubuna henüz karar verilemedi.

-Şiiler, Başbakan düğümünü çözemiyor

Şii gruplar, tek bir aday üzerinde anlaşamıyor. Seçim birincisi Mukteda es-Sadr, Başbakanın "bağımsız ve teknokrat" olması gerektiği üzerinde dururken, seçim ikincisi İran destekli Fetih Koalisyonu, kendilerine yakın bir Başbakan adayı bulma peşinde.

Şii gruplar arasında birden fazla aday ismi dillendirilse de bu adayın Necef'in onayından geçmesi gerektiği biliniyor.

Son günlerde, eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani döneminde Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ve Petrol Bakanlığı görevleri yapan bağımsız Şii aday Adil Abdulmehdi'nin adı başbakanlık için geçiyor. Uzun yıllar İran destekli Şii Yüksek İslami Konseyi lider kadroları arasında bulunan Abdulmehdi, 2016'da buradan istifa ettiğini açıklamıştı.

Abdulmehdi, Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ve Petrol Bakanlığı görevlerinden de istifa ederek ayrılmıştı. Sadr tarafından desteklendiği iddia edilen Abdulmehdi hakkında İran destekli Fetih Koalisyonu ve Necef mercisinin tutumunun henüz net olmadığı ifade ediliyor.

İbadi tarafından görevinden alınan eski Milli Güvenlik Müsteşarı Falih Feyyad ve Dava Partisi lider kadrosundan Tarık Necim'in de başbakanlık için aday gösterileceği ileri sürülüyor.

Kaynak: AA