Çin'den ABD'ye gözdağı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya'yla olan askeri işbirliği nedeniyle Pekin'e yönelik yaptırım kararı alan ABD'ye "Sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız" şeklindeki sert bir açıklama ile uyardı.

Çin'den ABD'ye gözdağı
Çin'den ABD'ye gözdağı
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang olağan basın brifinginde ABD'ye Pekin'e yönelik yeni yaptırımını 'Bir an önce kaldırması' uyarısında bulundu.

'BUNUN SONUÇLARINA KATLANACAKLAR'


'Çin, ABD'nin mantıksız eylemleri nedeniyle güçlü bir öfke duyuyor' diyen Çin Dışişleri Sözcüsü Shuang 'ABD'yi hatalarını bir an önce düzeltmesi, yaptırımları kaldırması için uyarıyoruz. Aksi takdirde ABD bunun sonuçlarına katlanacak' dedi.

'BU EYLEM İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLEDİ'


Konu hakkında ABD'ye protesto notası yolladıklarını da duyuran sözcü, ' ABD'nin eylemleri uluslararası ilişkilerin temel ilkelerini ağır şekilde ihlal etti. ABD'nin eylemleri Çin ordusu ile ABD arasındaki ilişkileri önemli ölçüde zayıflattı' ifadelerini kullandı.

Çin'den ABD'ye gözdağı

'MOSKOVA İLE İŞBİRLİĞİNE DEVAM' MESAJI

Sözcü Rusya ile Çin'in savunma alanı da dahil işbirliğinin uluslararası hukuku ihlal etmediğini ve üçüncü ülkelere yönelik olmadığını vurgulayarak, ABD'nin yaptırımlarına rağmen Moskova ile işbirliğini geliştirmeyi sürdüreceklerini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Dün üst düzey bir ABD'li yetkili Çin Savunma Bakanlığı'na bağlı Ekipman Geliştirme Departmanı ve kurumun Direktörü Li Shangfu'ya Rusya'dan hava savunma sistemi (S-400) ve savaş uçağı ((Sukhoi Su-35) satın aldıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladıklarını duyurmuş, Çin'in bu adımının kısaca CAATSA olarak bilinen 'Yaptırımlar Aracılığıyla ABD'nin Düşmanlarına Karşılık Vermek' isimli yasanın ihlali olduğu savunulmuştu.

Çin'den ABD'ye gözdağı

İLK KEZ RUSYA DIŞINDA BİR ÜLKEYE CAATSA KAPSAMINDA YAPTIRIM UYGULANDI

ABD'li yetkililer ilk kez CAATSA kapsamında Rusya dışında üçüncü bir ülkenin cezalandırıldığını belirtmişti. ABD'nin bu adımı Washington-Pekin hattında giderek büyüyen ticaret savaşı gölgesinde gerçekleşmişti. İki ülke hafta başında karşılıklı olarak birbirlerinin mallarına ek gümrük vergisi uygulama kararı almış, Washington 200 milyar değerindeki Çin'den ithal edilen mallara, Pekin de 60 milyar dolar değerindeki ABD mallarına yeni tarifeler getirmişti.