Sudan Ve Güney Sudan, Yeni Boru Hattı Anlaşması İmzaladı

Sudan ve Güney Sudan, yeni petrol boru hatlarının aracılığıyla 2 ülkenin de petrollerinin Kızıldeniz’den tüm dünyaya yayılmasını öngören anlaşmayı imzaladı.

Sudan Ve Güney Sudan, Yeni Boru Hattı Anlaşması İmzaladı
Sudan ve Güney Sudan arasındaki ilişkilerin normalleşme çalışmaları iki ülkenin de ekonomik ve altyapısına fayda sağlamaya devam ediyor. İki ülke, iç savaş ve bakımsızlıktan dolayı arızalanan ve eskiyen petrol hatlarını birlikte tamir ediyor ve yeni petrol boru hatları hazırlıyor. Sudan Petrol Bakanlığı Çarşamba günü Sudan ve Güney Sudan’da faaliyet gösteren üç petrol şirketiyle bir anlaşma imzaladı. Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC), Hint Petrol ve Doğal Gaz Şirketi ve Malezyalı Petronas arasında imzalanan anlaşma, firmaların varil başına devletlere 14 dolar ödemesini öngörüyor.

Anlaşma geriye yönelik olacak

Anlaşmaya Petrol Bakanlığı Müsteşarı Bakheit Ahmed Adallah, Devlet Bakanı Dahiya Awad al-Nil ve diğer 3 şirketin temsilcileri tarafından imzalandı. İmza törenin ardından açıklama yapan, Petrol ve Gaz Bakanı Azhari Abdel Gadir, anlaşmanın Güney Sudan’ın Temmuz 2011’deki bağımsızlık gününe kadar geriye yönelik olduğunu açıkladı.

Azhari, Unity Bölgesi’ndeki petrol sahalarının 2018 sonuna kadar üretime devam edeceğini belirterek, Sudanlı petrol işçilerinin her iki ülkenin de yararına olacak şekilde petrol altyapı tesislerini onarmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Anlaşma sayesinde Sudan’ın 1, 2 ve 4 numaralı petrol sahaları tam olarak çalışır hale geldi ve günde 45 bin varil petrol üretimine başladı.

Kaynak: İHA