'Han El-Ahmer'in Yıkılması Savaş Suçudur'

AB Kudüs Temsilciliği: “Han elAhmer, İsrail’in illegal bir şekilde Yahudi yerleşim birimi inşasına ayırdığı bölgelerde bulunan ve halkı zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıya 46 Filistinli Bedevi köyünden biridir. Bu bölge, gelecekteki Filistin devletinin coğrafi bütünlüğünü koruyan stratejik öneme sahiptir” DPAL Heyeti Başkanı Sylikiotis: “Onlarca yıldır özgürlük, adalet ve eşitlik için mücadele veren Filistin halkıyla samimi dayanışmamızı belirtiyoruz. Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını destekliyoruz ve İsrail’in işgalci, sömürgeci ve Apartheid (Irkçı, ayrımcı devlet) rejimine karşıyız' “İşgal altındaki bölgede yaşayan insanların zorunlu göçe tabi tutulması, 4. Cenevre Sözleşmesi’nin tehlikeli bir ihlali ve savaş suçu sayılır”

KUDÜS – Avrupa Parlamentosu (AP) Filistin İle İlişkiler Komitesi (DPAL) Heyeti Başkanı Neoklis Sylikiotis, İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan “Han el-Ahmer'i yıkması, sakinlerini zorunlu göçe tabi tutması, 4. Cenevre Sözleşmesi’nin tehlikeli bir ihlali ve savaş suçu sayılır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin (AB) Kudüs Temsilciliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Han el-Ahmer, İsrail’in illegal bir şekilde Yahudi yerleşim birimi inşasına ayırdığı bölgelerde bulunan ve halkı zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıya 46 Filistinli Bedevi köyünden biridir. Bu bölge, gelecekteki Filistin devletinin coğrafi bütünlüğünü koruyan stratejik bir öneme sahiptir.” denildi.

Açıklamada DPAL Heyeti Başkanı Neoklis Sylikiotis'in şu ifadelerine yer verildi:

“Onlarca yıldır özgürlük, adalet ve eşitlik için mücadele veren Filistin halkıyla samimi dayanışmamızı belirtiyoruz. Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını destekliyoruz ve İsrail’in işgalci, sömürgeci ve Apartheid (Irkçı, ayrımcı devlet) rejimine karşıyız. AP’li parlamenterler heyeti Han el-Ahmer’i korumak için kararlı ve açık bir şekilde çalışacak. İşgal altındaki bir bölgede yaşayan insanların zorunlu göçe tabi tutulması, 4. Cenevre Sözleşmesi’nin tehlikeli bir ihlali ve savaş suçu sayılır.”

AB’nin iki devletli çözümü desteklediğini, Yahudi yerleşim birimlerinin yasa dışı ve barış sürecinin önündeki bir engel olduğunu defalarca tekrarladığını hatırlatan Sylikiotis şunları kaydetti:

"İsrailli yetkililer tarafından verilen bu yıkım emri ile benzeri emirlerin tek hedefi, İsrail’in Batı Şeria’yı bölme ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı kararında belirtildiği gibi yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini genişletme politikasını uygulamaktır.”

AP, geçen hafta, Han el-Ahmer Bedevi köyünün yıkılmasına izin veren İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararına karşı çıkan bir kararı kabul etmiş ve bölge sakinlerinin evlerini muhafaza etmesini sağlamak için AB’ye derhal müdahale çağrısı yapmıştı.

- Yıkım kararıyla gündeme gelen Han el-Ahmer

İsrail Yüksek Mahkemesi, mayıs ayında Han el-Ahmer bölgesinde yaklaşık 190 Filistinlinin yaşadığı derme çatma barakalar ile bölgedeki başka yerlerden gelen 170 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yıkılmasına karar vermişti.

Mahkemenin kararının ardından temmuz ayı başında İsrail polisi eşliğinde bölgeye gelen yıkım ekibi, Filistin'in farklı yerlerinden gönüllüler ve bölge halkının direnişiyle karşılaşmıştı.

Hem uluslararası camiadan gelen tepkiler hem de Filistinlilerin direnişi sebebiyle İsrail güçleri yıkımı gerçekleştirememiş, İsrail mahkemesi de bölge sakinlerinin başvurusu üzerine yıkım kararını askıya almıştı.

İsrail Yüksek Mahkemesi 5 Eylül'de de Han el-Ahmer'deki yıkım kararına yapılan itirazı reddederek, bölgenin 7 gün içinde boşaltılmasına ve yıkımların başlatılmasına hükmetmişti.
Kaynak: AA