Bakan Albayrak OVP'yi açıkladı

Maliye Bakanı Berat Albayrak adı değiştirilerek "Yeni Ekonomi Programı" (YEP) olan Orta Vadeli Programı (OVP) İstanbul'da düzenlenen programda açıklıyor. Yeni Ekonomi Programı ismiyle hazırlanan OVP'nin süresi 3 yıl olarak belirlendi. OVP'nin ana mesajı Dengelenme Disiplin ve değişim olacak.

Bakan Albayrak OVP'yi açıkladı
Bakan Albayrak OVP'yi açıkladı
Bakan Albayrak'ın açıklayacağı ve piyasaların merakla beklediği Orta Vadeli Programın (OVP) adı değişti ve Yeni Ekonomi Programı oldu.

3 yıllık program 2019-2021 yılları arasını kapsıyor. YEP'in ana teması dengelenme, disiplin ve değişim. YEP ile birlikte Orta Vadeli Mali Planın da yayımlanması bekleniyor.

ŞEFFAF VE HESAP VERİLEBİLİR BİR OVP

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen hafta yaptığı açıklamalarda OVP'de gerçekçi makro hedefler ortaya koyacaklarını belirterek, 'Performansı takip edilebilir, şeffaf ve hesap verilebilir bir OVP olacak; küresel piyasaların ve yatırımcıların Türkiye'ye güvenlerinin güçlü şekilde tesisini sağlayacak.' demişti.

Bakan Albayrak OVP'yi açıkladı

Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları...


'MİLLİ GELİR ÜÇ KATINA ÇIKTI'

'Bugün burada 2019 ve 2021 yılları arasında programın ötesinde bir politikalar değişiminin lansmanı için bir aradayız.

Bir çok paydaşın katkı vererek ortaya koyduğu bir OVP oldu. Bugün bu resme bakarken 2002 yılından 2013 yılına kadar bir çok alanda önemli atılımlar gerçekleşti.

2002 yılında 3600 dolar olan milli gelir üç katına çıktı.

Bu büyüme sadece kamu eliyle değil aynı zamanda özel sektör kanallarıyla yayınlanmıştır. Sonrasında neler oldu. Türkiye 2013 yılından bu yana baktıktan sonra çok büyük iç ve dış sınamalara maruz kaldık.

Hepimiz geleceğimize güvenli bir şekilde bakar hale geldik.

Bakan Albayrak OVP'yi açıkladı

'EKONOMİK YAPTIRIMLARIN SİLAH GİBİ KULLANILDIĞI BİR DÖNEM'


Tüm süreçlerde her zaman millete gittik ve art arda pek çok seçimle karşı karşıya kaldık. Başkanlık sistemi ve 24 Haziran seçimleriyle birlikte halkımızdan güçlü bir yetki aldık. Dünyanın derin siyasi ve ekonomik kırılmalardan geçtiği bir dönem.
Ekonomik yaptırımların silah gibi kullanıldığı bir dönem.

Tüm zorluklardan ülkemizi güçlenerek çıkarmamız için bu güçlü programı hayata geçireceğiz.

Gerekli politika ve tedbirleri hep beraber hayata geçireceğiz. Ekonominin güçlü yanlarını da zayıf yanlarını da biliyoruz. Toplumun tüm kesimleriyle…

BÜYÜME BEKLENTİLERİ BELLİ OLDU


Bu yıldan başlayarak 2019 ve 2020'da ekonomik dengelenme yaşıyoruz. 2019 beklentide yüzde 2.3, ikinci prensip disiplin. Disiplinden temel kastımız dengelenmenin kamu maliyesi ile desteklenmesi. Değişimde temel hedefimiz bundan sonra yapacağımız ülkemizin uzun vadeli ihracatının artmasını sağlayacak katma değerli alanlara yoğunlaşmasıdır.

Büyümeyi sürdürülebilir ve sağlıklı bir çizgiye oturtacağız. 2020 yılında yüzde 3.5, 2021'de yüzde 5 büyümeyi sağlayarak sağlam temeller üzerine inşa etmek temel amacımız.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Enflasyon noktasında bakarsak burayı net ifade etmemiz lazım. Merkez Bankası fiyat istikrarı noktasında elindeki araçları bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek. Enflasyonla mücadelede başarılı olmak için bu yeterli değil.

Toplum genelinde desteğe ihtiyacımız var. Yeniden yapılandırılmış finansal istikrar ve kalkınma komitesi hayata geçirilecek.

Ürün gözetim mekanizması ve tarımda milli birlikle birlikte gıda enflasyonu ile çok daha etkin bir mücadele olacak.

Ürün izleme mekanizması gibi birçok aksiyonla 2020 yılının sonunda tek haneli enflasyonu yıllık bazda yüzde 6'ya indireceğiz.

Bakan Albayrak OVP'yi açıkladı

KAMU MALİYET VE DENETİM OFİSİ KURULUYOR


Kamu Maliyet ve Dönüşüm Ofisi kuruluyor. Buradaki ekibimiz kamudaki işleyişten farklı çalışacak. Diğer bakanlıklarla birlikte çalışma kültürünü geliştirecek. Sürekli sahada olacak, bu ekip.

Tasarruf faaliyetleri için hedeflere yönelik yol haritaları hazırlayacak ve raporlayacak.

Bu ekibimiz 76 milyar TL'lik hedef ile yetinmeyecek. Kamuda gereksiz kullanım israfı önlemek. Bu zamana kadar gündeme gelen şeyleri engelleyecek.

İhalesi yapılmamış projeler cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi askıya alınacak. Kamu özel işbirliği ve finansal açıdan verimli olmasına yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek.

Vergide etkin tahsilat için vergi süreçlerinde önemli iyileştirmeler ve etkinliği kalmamış olan indirimleri kaldıracağız.

Faiz dışı fazla hedefi yüzde 1.3 oldu. Bütçe açığını yüzde 2'nin altında tutma hedefini gerçekleştirmiş olacağız.

Mücadele vereceğimiz iki temel alan daha var. Enflasyon ve cari açık. Yatırımlarda öncelikleri vereceğimiz cari açık, ilaç ara ürün kimya ve petro kimya yazılım sektörleri bu mücadelenin öncelikli yatırım alanlarından olacak.

Teknoloji ve ar-ge yatırımları farklı şekillerde hayata geçirilecek. Küresel değer zinciri bakış açısıyla adım adım hayata geçirilecek. Yeni bir başarı hikayesi olarak kısa vadede güven verecek.

Bu noktada baktığımızda yeni ekonomi programımız daha öncekilerden farklı bazı aksiyonlarının detaylarını vermek istiyorum.

Burada anlattıklarımız ve ekranda gördüklerimiz programı farklılaştıran örnekler. Gece gündüz çalışarak bakanlığımız strateji bütçe başkanlığı özel sektördeki tüm paydaşların yoğun çalışmasıyla ortaya çıktı.'