Ahilik Haftası Devlet Törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Katılacak

Kırşehir merkezli kutlanan 31. Ahilik Haftası programı devlet törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katılacak.

Türkiye’de kardeşlik ve paylaşmanın manevi adının merkezi Kırşehir’de kutlamaların Cumartesi günü yapılacak devlet törenine; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bürokratlar, Esnaf Odaları Birlikleri Başkanları, esnaflar ve çok sayıda Kırşehirli’nin katılması bekleniyor.

Kurulan ‘Ahi Teşkilatlanması’ ile sosyal hayatı düzenleyen ahiler yapılanması olarak da bilinen Ahi Evran’ın (Evren) da anılması ve öğretilerin nesillerden nesillere aktarılması amacıyla kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri Kırşehir merkezli Türkiye genelinde yapılan çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Ahilik, kelime olarak Arapça ‘kardeşim’ anlamına gelen ‘ahi’ kelimesinden geldiği bunun yanında, ahi kelimesinin Türkçe kökenli ‘Akı’ kelimesinden geldiğini savunanlar da vardır. Akı kelimesi ‘eli açık, cömert, yiğit’ gibi anlamlarda da kullanılıyor.

Kırşehir’de kutlama etkinlikleri geçtiğimiz pazartesi günü yoğun bir katılımla yapılan yürüyüş, fener alayı, davul-zurna gösterileri ve havai fişek gösterileri ile başlamıştı. Devlet töreninde, Ahi Evran’ın da kabrinin yer aldığı ve Cumhuriyet Tarihinin ilk külliye projesi alanında dua yapılması sonrasında ise şed-kuşanma töreni ile yılın ahi’sine ödül verilecek.
Kaynak: İHA