Su Yerine Fırında Pişen Mantının Dillere Destan Lezzeti

Normal mantılar gibi suda haşlanmayan, fırında pişirildikten sonra et suyuyla terbiye edilen Trakya ve Balkan mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan sini mantısı (Trakya mantısı), bölgenin aranan lezzetleri arasında yer alıyor Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Cömertler: 'Sini mantısı, Trakya mantısı olarak da isimlendirilmektedir. Bu mantının diğerlerinden farkı, suya atılarak pişirilmesi değil, sini içerisinde fırında pişirildikten sonra üzerine sıcak tavuk suyu, ya da yağlı su dökülerek mantı suyu çekene kadar ocakta kısık ateşte bekletilmesidir'

Normal mantılar gibi suda haşlanmayan, fırında pişirildikten sonra et suyuyla terbiye edilen Trakya ve Balkan mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan sini mantısı (Trakya mantısı), bölgenin aranan lezzetleri arasında gösteriliyor.

Trakya ve Balkan mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan sini mantısı (Trakya mantısı) yıllardır Tekirdağ'da sofraları süslüyor.

Herkes tarafından bilinen köftesi, Hayrabolu tatlısı, peynir helvası gibi lezzetlerin yanı sıra sini mantısı da Tekirdağ'da sıkça tüketiliyor.

Kadınlar tarafından hamurun açılıp yufka haline getirilerek kesilmesiyle hazırlanan sini mantısı, daha sonra fırına veriliyor. Sini mantısı diğer yörelerin mantılarında olduğu gibi sıcak suda haşlanarak pişirilmiyor. Fırında kızartılan mantıya daha sonra sini içinde et suyu ilave ediliyor. İki ayrı pişirme işleminden geçirilen mantı isteğe göre yoğurtlu veya sade olarak servis ediliyor.

Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Cömertler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'ın doğal, tarihi ve kültürel özelliklerinin yanı sıra yemek kültürüyle de öne çıkan önemli illerden biri olduğunu söyledi.

Cömertler, Rumeli mutfağında sini mantısına sıkça rastlandığını belirterek, "Sini mantısı, Trakya mantısı olarak da isimlendirilmektedir. Bu mantının diğerlerinden farkı, suya atılarak pişirilmesi değil, sini içerisinde fırında pişirildikten sonra üzerine sıcak tavuk suyu ya da yağlı su dökülerek mantı suyu çekene kadar ocakta kısık ateşte bekletilmesidir." dedi.

Sini mantısının Trakya'nın değişik yörelerinde farklı şekillerde hazırlandığını ifade eden Cömertler, "Bazıları harç malzemesi olarak sadece et kullanırken bazıları soğan ve baharatları da kullanabilmektedir. Bazıları eti kıyma şeklinde de kullanabilmektedir. Trakya yöresinde sıkça tüketilen mantı tatil için veya ziyaret amaçlı olarak Tekirdağ'a gelenler tarafından da tercih ediliyor. Yöresel yemeklerin yapıldığı lokantalarda bu lezzete ulaşmak mümkün." diye konuştu.

Tekirdağ'da uzun yıllardır aşçılık yapan Güler Yıldırım (45), bir tepsi mantı yapımının yaklaşık 2 saat sürdüğünü aktardı.

Yıldırım, sini mantısının Trakya mantısı olarak da adlandırıldığını dile getirerek, "Bölgemizde sofralarda her zaman yerini alır. Diğer yörelerin mantısından farklıdır. Hamurunu tutuyoruz ve dinlendirdikten sonra oklava ile açarak kesiyoruz. Hamurun içerisine koyacağımız malzemesini hazırlıyoruz. Kıyma, soğan, bulgur ve pirinç oluyor içinde." ifadelerini kullandı.

Her mevsim sini mantısının tercih edildiğini aktaran Yıldırım şunları kaydetti:

"Daha sonra onları katlayarak tepsiye koyup fırına veriyoruz. Piştikten sonra ocağa alıp tavuk suyuyla haşlıyoruz. İsteyenin tercihine göre yoğurt ve tereyağı dökerek servis ediyoruz. Kayseri mantısına göre sini mantısı daha büyük kesim oluyor. Diğer mantılar gibi tencerede haşlanmıyor, fırına veriliyor. Vatandaşlar tarafından çok tercih edilen bir yemek. Her mevsim tercih ediliyor. Biz de her gün taze tüketilecek şekilde hazırlıyoruz. İsteyenler olursa dışarıya da sipariş olarak yapıyoruz."

Sini mantısını sık sık tüketen Elif Nur Demirtaş ise mantının Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA