'Her Evde Bir Van Kedisi' Kampanyasına İlgi Artıyor

Van'da 5 yıl önce 'Her evde bir Van kedisi' kampanyası başlatan YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi artan ilgi karşısında taleplerin ancak küçük bir kısmını karşılayabiliyor Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya: 'Hem yurt dışından hem de yurt içinden kediye ilgi artıyor fakat yurt dışına çıkarılması yasak. Yurt içi taleplerinin de ancak yüzde 5'ini karşılayabiliyoruz' Merkezin ziyaretçilerinden Gül Kanbay: 'İnsan sevgisi hayvan sevgisiyle başlar. Çocuklarımızı bu kedilerle büyütelim. Özellikle çocukları olan aileler bir Van kedisi beslemeli'

'Her Evde Bir Van Kedisi' Kampanyasına İlgi Artıyor
MESUT VAROL - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezince 5 yıl önce başlatılan "Her evde bir Van kedisi" kampanyasına hayvanseverlerin ilgisi her geçen yıl artıyor. Günde ortalama 500-600 ziyaretçi ağırlayan merkez yurt içinden taleplerin ancak yüzde 5'ini karşılayabiliyor.

Van kedisi cana yakınlığı, beyaz ve ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilkininkine benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya düşkünlüğüyle kentin en önemli değerleri arasında bulunuyor.

YYÜ Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezince neslin sürekliliğinin sağlanması ve korunması çalışmaları kapsamında beş yıl önce başlatılan "Her evde bir Van kedisi" kampanyasına ilgi giderek artıyor.

Kentin en önemli canlı kültür mirası olma özelliğini taşıyan kedileri evlerinde beslemek isteyen vatandaşlar, merkeze başvuruyor.

Kampanya kapsamında 2017'de merkeze ülkenin farklı illerinden başvuran vatandaşlar 150 kediyi sahiplenirken, bu yılın 9 ayında sayı 200'e ulaştı.

- "Bütün özellikleriyle koruma altında"

YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedisinin dünya kedi ırkları içerisinde çok müstesna bir yeri olduğunu söyledi.

Van kedisinin sevecen, eğitilebilir, oyun oynamayı seven ve ev yaşantısına en uygun ırk olduğunu anlatan Kaya, "Van kedileri bütün özellikleriyle koruma altındadır. Van kedisinin bir özelliği varsa mutlaka bunu korumaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle seleksiyon ve bilimsel araştırmalar yaparak suyla ilgili özeliklerini geliştirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla anatomik, fizyolojik, biyokimyasal ve bütün özelikleriyle ilgili referans değer oluşturuyoruz." dedi.

Van kedisine ilginin sürekli arttığını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Üniversite olarak 'Her eve bir Van kedisi' hedefimiz var. Beş yıldır bu projemizi sürdürüyoruz. Her yıl bir önceki yıla göre daha da artırarak Van kedisini sahiplendiriyoruz. Geçen sene 150 kedimizi sahiplendirdik. Bu sene şimdiye kadar 200 civarında kediyi sahiplendirmeyi başardık. Kampanya kapsamında bu sene kedileri sahiplenmede büyük artış söz konusu. Hem yurt dışından hem de yurt içinden kediye ilgi artıyor fakat kedilerin yurt dışına çıkarılması yasak. Yurt içi taleplerinin de ancak yüzde 5'ini karşılayabiliyoruz. Bunun yanında her geçen gün ziyaretçi sayısı da artıyor. Günde ortalama 500 ile 600 ziyaretçiyi ağırlıyoruz."

Yaptıkları bilinçlendirme çalışmalarının meyve vermeye başladığını aktaran Kaya, bu kedilerin geleceğiyle ilgili güvenli şekilde konuşabilme imkanına kavuştuklarını bildirdi. Kaya, Van kedileri için aile ortamı oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

- "Hediye olarak alınmasına karşıyız"

Kaya, evde hayvan besleyecek ailelerin mutlaka iyi düşünmesi gerektiğini kaydederek, şunlara işaret etti:

"Van kedisinin hediye olarak değil de sahiplenilerek bakılmasını istiyoruz. Lütfen Van kedisini bir hediye hayvanı olarak değil, gerçekten beslemek istiyorsanız alın. Hediye olarak alınmasına karşıyız. Kedilerle ilgili kampanyaların yanında projeler de geliştiriyoruz. İldeki bütün Van kedilerini saymayı düşünüyoruz. İlimizde kaç hayvanın olduğunu tespit edeceğiz. Yakında da bunu geliştireceğiz. Yine bu kedilerin görme fonksiyonuyla ilgili bir çalışmamız var. Kedilerin hangi oranda gördüğünü tespit etmeye çalışacağız. Dolayısıyla her sene Van kedilerinin bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkarıyoruz."

- "Çocuklarımızı bu kedilerle büyütelim"

Merkezin İstanbul'dan ziyaretçisi Gül Kanbay da Van kedisini çok sevdiklerini ifade ederek, "Temiz bir ortamda ve bakımları da iyi yapılıyor. İnsan sevgisi hayvan sevgisiyle başlar. Çocuklarımızı bu kedilerle büyütelim. Dolayısıyla özellikle çocukları olan aileler bir Van kedisi beslemeli. Bundan dolayı projeyi destekliyoruz." diye konuştu.

- "Bunlara gözüm gibi bakıyorum"

Evinde yıllardır Van kedisi besleyen Hikmet Kapıcı da "Her evde bir Van kedisi" kampanyasına destek verdiklerini söyledi.

"Bu hayvanlar çok özel hayvanlar. Yıllardır evimizde bu kedilere bakıyoruz." diyen Kapıcı, sadece Van kedilerine değil sokaklarda yaşayan diğer hayvanlara da sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Kapıcı, "Bu güzel hayvanlara sahip çıkalım. Bunlara gözüm gibi bakıyorum. Önceki günlerde bir kedim kayboldu, sabaha kadar pencerede yolunu gözledim." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA