Almanya'da İstihbarat Başkanının Görevden Alınması

SPD ve bazı muhalefet partileri, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı HansGeorg Maassen’in görevinden alınarak İçişleri Bakanlığında müsteşarlık görevine getirilecek olmasına tepki gösterdi SPD Gençlik Teşkilatı Başkanı Kevin Kühnert: 'Bu, yaptıkları işler için sorumluluk taşıyan herkesin yüzüne vurulmuş bir tokattır' Hür Demokrat Parti Genel Başkanı Christian Lindner, Maassen’in 'terfi ettirildiğini' ve 'bir tiyatro oynandığını' savundu.

Almanya’da aşırı sağla mücadelede yetersiz kalmakla suçlanan Anayasayı Koruma Teşkilatı (İç İstihbarat Servisi) Başkanı Hans-Georg Maassen’in görevinden alınarak İçişleri Bakanlığında müsteşarlık görevine getirilecek olması tepkilere neden oldu.

Koalisyon hükümetinde yer alan Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Gençlik Teşkilatı Başkanı Kevin Kühnert, "aşırı sağcıların komplo teorilerini yayan ve savunan bir Anayasayı Koruma Teşkilatı başkanının devlette başka bir göreve getirilmesinin uygun olmadığını, Maassen’in emekliye sevk edilmesi gerektiğini" belirtti.

Maassen’in müsteşarlık görevine getirilmesinin bir terfi anlamına geldiği değerlendirmesinde bulunan Kühnert, "Bu, yaptıkları işler için sorumluk taşıyan herkesin yüzüne vurulmuş bir tokattır." ifadesini kullandı.

SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de Maassen'e müsteşarlık görevi verilecek olmasını "fiyasko" olarak değerlendirdi.

Muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner ise Maassen’in "terfi ettirildiğini" ve "bir tiyatro oynandığını" dile getirerek, "Maassen'in terfi edilmesi göstermelik bir çözüm. Ya ona güveniyorsunuzdur ya da güvenmiyorsunuzdur." şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi Milletvekili Irene Mihalic de Maassen konusunda İçişleri Bakanlığının yanlış bir sinyal verdiğini belirterek, “Bu sinyali feci buluyorum çünkü bu bir terfidir." görüşünü savundu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer ise Maassen konusundaki kararın koalisyonun üç ortağını da bağladığını söyledi.

- Anayasa Koruma Teşkilatı başkanlığı için henüz yeni bir isim yok

Öte yandan İçişleri Bakanı Horst Seehofer, düzenlediği basın toplantısında, Anayasayı Koruma Teşkilatına yeni başkan atanıncaya kadar Maassen'in görevini sürdüreceğini belirterek, “Almanya’nın güvenliği açısından bu vazgeçilmezdir." dedi.

Maassen'in daha sonra müsteşarlığa getirilerek "iç güvenlik ve siber alanlarından" sorumlu olacağı bilgisini paylaşan Seehofer, şu an için Anayasayı Koruma Teşkilatının başına kimin getirileceği konusunda henüz bir ismin belirlenmediğini kaydetti.

Maassen'in müsteşarlığa getirilecek olmasına ilişkin eleştirilere cevap veren Seehofer, "Ben Maassen'in görevden alınmasını istemedim.” dedi.

Seehofer ayrıca şu andaki durumun dün yapılan görüşmeden çıkan uzlaşmanın sonucu olduğunu vurguladı.

Hans-Georg Maassen, Chemnitz kentinde 3 hafta önce bir Almanın öldürülmesinin ardından aşırı sağcıların göçmen ve mültecilere karşı saldırıları konusunda yaptığı açıklamalardan dolayı tepki toplamıştı.

Bunun üzerine koalisyonun ortağı SPD ve muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti, Maassen’in aşırı sağla mücadelede yetersiz kaldığını belirterek görevden alınmasını istemişti.

Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel, hükümet ortakları SPD Genel Başkanı Andrea Nahles ve İçişleri Bakanı olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer dün yapılan ve iki saat süren toplantının ardından Massen’in görevinden alınması ve İçişleri Bakanlığında müsteşar olarak görevlendirilmesi kararını almıştı.

Kaynak: AA