'Kiraz'ın Kanalizasyonu 25 Yıldır Köyümüzün İçinden Akıyor'

İzmir'in Kiraz ilçesine bağlı Şemsiler Mahallesi'nde yaşayanlar, mahallenin içinden akarak Küçük Menderes Nehri'ne dökülen atık suların çevreye yaydığı kötü koku ve kirliliğin giderilmesini istiyor Şemsiler Mahallesi Muhtarı Şen: 'Kiraz’ın kanalizasyonu 25 seneden beri bizim köyün içinden akmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız ne yemeğini yiyebiliyor ne de kahvaltısını yapabiliyor. Tarlalarımıza gidip gelirken bu suyun içinden geçmek zorunda kalıyoruz. Başkanımız Aziz Kocaoğlu işlemleri başlatıyor ama bugüne kadar hiç bir sonuç yok. Arıtma tesisi 10 yıldan beri çalışmıyor'

'Kiraz'ın Kanalizasyonu 25 Yıldır Köyümüzün İçinden Akıyor'
İzmir'in Kiraz ilçesine bağlı Şemsiler Mahallesi'nde yaşayanlar, açık halde Küçük Menderes Nehri'ne dökülen atık suların sebep olduğu kötü koku ve pis sular nedeniyle evlerinde oturamayacak hale geldiklerini, yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını istiyor.

İlçeye 1,5 kilometre mesafedeki mahallenin içinden geçen atık suları arıtmak için yapılan tesisin 10 yıldır çalışmadığına işaret eden mahalleli, pis su ve kötü koku nedeniyle hastalandıklarını, kanser vakalarının çok sık görüldüğünü, erken yaşta ölümlerin yaşandığını iddia ediyor.

- "Sorunumuz çok büyük"

Şemsiler Mahallesi Muhtarı Süleyman Şen, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahallenin içinden geçen ve Küçük Menderes Nehri'ne dökülen atık suların etrafa çok kötü koku yaydığını, kötü koku ve pis su nedeniyle sürekli hastalandıklarını söyledi.

Atık suların arıtılması için İzmir Büyükşehir Belediyesinin arıtma tesisi yaptığını ancak bu tesisin 10 yıldır çalışmadığını dile getiren Şen, şöyle konuştu:

"Sorunumuzçok büyük. Kiraz’ın kanalizasyonu 25 seneden beri bizim köyün içindenakmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız ne yemeğini yiyebiliyor ne de kahvaltısını yapabiliyor. Hastalıklar çoğaldı, kanser vakaları çoğaldı.Tarlalarımıza gidip gelirken bu suyun içinden geçmek zorunda kalıyoruz. Büyükşehirin arıtma tesisleri eski model olduğu için çalışmıyor. Bu arıtma tesisininbir an önce yenilenmesi gerekli. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğluişlemleri başlatıyor ama bugüne kadar hiç bir sonuç yok. Arıtma tesisi 10 yıldan beri çalışmıyor."

Muhtar Şen, atık suların sebep olduğu kirlilik nedeniyle vatandaşların çeşitli hastalıklara yakalandığını ifade ederek "25 yıldır da bu kokuyu çekiyoruz.Kanser hastalığı çoğaldı. Kanser hastası çok köyümüzde, enfeksiyon hastası çoğaldı. Yetkililere başvurduk ancak bir dönüş olmadı. Büyükşehire başvurduk netice alamadık. Köyümüz nüfus açısında eriyor." şeklinde konuştu.

- "Her ay doktora gidiyoruz"

Mahalle sakinlerinden Hasan Yılmaz ise hastalıklarla mücadele ettiklerini belirterek "Burada nefes alıp verirken enfeksiyonkapıyoruz. Her ay doktora gidiyoruz. Bu koku bitmeyince bizim hastalıkdüzelmeyecek. Akşamları kapılarımız pencerelerimizi kapatıyoruz." dedi.

Pis su ile mücadelede başarılı olamadıklarını söyleyen Nevin Yıldız da "Enfeksiyon hastasıköyümüzde bir hayli fazla. Devletimizden bu konuda acilyardım bekliyoruz çünkü köyümüzde kanser hastalığı bir hayli fazla olmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Gülten Gündüz ise hemkendisinin hem de eşinin enfeksiyon hastası olduğunu anlatarak "Bu koku evimizin içine kadar giriyor." dedi.

Pis sulardan hastalık kaptığını söyleyen Nuri Işık, "Ben yıllardır bu çaydan, bu suyun içinden gelip geçiyorum. 1,5 senedir hastanelerde geziyorum. Bu pis su yüzünden hastayım.Safra kesesi, bağırsak, karaciğer... Bunun bir çaresine baksınlar. Artık dayanacak bir gücümüz kalmadı." diye konuştu.

- "Büyükşehir duymuyor mu?"

Yetkili mercilere yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını dile getiren Tuncay Kayabaşı da "Dereden akan bu sudanrahatsız oluyoruz, İzmir Büyükşehir Belediyesine daha önce müracaatlarımızıyapmıştık. Hiçbir yardım alamadık. Bu sulardan dolayı vatandaşlarımız erkenyaşta ölmeye başladı. İç hastalıklar çoğaldı. Bu koku yüzünden insanlarevlerinde rahat oturamıyorlar." dedi.

Atıklar nedeniyle çile çektiklerini dile getiren Aynur Işık ise "Büyükşehirden ricamız bu pis suyu buradan atsın. Kaç kere şikayet ettik ama hiçbirsonuç alamadık. Büyükşehir duymuyor mu? " ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA