'Büyük Dönüş Yürüyüşü Hedefine Ulaşana Dek Devam Edecek'

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye:'Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri, Filistin davasının can simidi. Başta ablukanın kalkması olmak üzere hedeflerini gerçekleştirinceye dek sürecek. Yarım ya da çeyrek çözümleri kabul etmeyeceğiz'

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze sınırında 5 aydan uzun süredir düzenlenen "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinin başta ablukanın sonlandırılması olmak üzere hedeflerine ulaşıncaya kadar devam edeceğini belirtti.

Heniyye, "30. yılında Hamas - Gerçekte olan ve olması umut edilen" adı altında Hamas tarafından Gazze'de düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, "Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri, Filistin davasının can simidi. Başta ablukanın kalkması olmak üzere hedeflerini gerçekleştirinceye dek sürecek. Yarım ya da çeyrek çözümleri kabul etmeyeceğiz." dedi.

İsrail'in 12 yıldır uyguladığı ablukanın kalkması gerektiğini vurgulayan Heniyye, Filistin halkına fayda sağlayan, ablukayı sona erdiren kararlar alacaklarını ve bu kapsamda atılacak adımların siyasi bedel ödenmeden sonuçlanması gerektiğini belirtti.

Hamas lideri, konuşmasında Filistin'deki uzlaşı sürecine de değindi. Fetih hareketi ve Filistin yönetiminin başta hükümetin Gazze'deki görevlerini devralması konusunda olmak üzere çeşitli konularda dayattığı şartlar nedeniyle uzlaşı sürecinin sekteye uğradığını söyleyen Heniyye, ortaklık ilkesine ve imzalanan anlaşmalara saygıya dayalı gerçek bir ulusal birlik kurulması çağrısında bulundu.

ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırdığı sözde barış planına karşı uyarıda bulunan Heniyye, söz konusu planın Kudüs, Mescid-i Aksa, mülteciler ve dönüş hakkı gibi Filistin davasının sembollerini hedef aldığını vurguladı.

Heniyye, Ortadoğu'daki durumun tehlikelerine dikkati çekerek, "Bölge dağıtılıp tekrar düzenleniyor." dedi ve siyonist oluşumu (İsrail) dahil etmek için ittifakların yeniden oluşturduğunu dile getirdi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na işaretle hareketinin İsrail işgaline karşı kapsamlı direniş projesini geliştiren ve koruyan bir güç sistemi oluşturmaya devam edeceğini vurgulayan Heniyye, şunları kaydetti:

"Zayıfın ezildiği, sadece güçlülere saygı duyulan bir dünyada yaşıyoruz ve biz çok sayıda güç aracına sahip olan bir düşmanla karşı karşıyayız."

Filistinliler, 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

İsrail askerlerinin barışçıl gösterilere müdahalesinde 30 Mart'tan bu yana 170'ten fazla Filistinli şehit oldu.
Kaynak: AA