Akçay Barajı Sakarya'yı Geleceğe Taşıyacak

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş: 'Temiz su kaynakları her geçen gün azalan dünyada alternatif kaynaklar oluşturmak, böylece şehirleri geleceğe taşıyacak adımlar atmak gerekiyor.'

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, dünyada temiz su kaynaklarının her geçen azaldığını belirterek, temiz su kaynakları oluşturarak şehri geleceğe taşıdıklarını bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada, Keleş'in, SASKİ tarafından Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı olarak Pamukova’nın Eskiyayla bölgesinde inşa edilen Akçay Barajı'nı ve proje kapsamında inşa edilen Hızırilyas, Hacımercan ve İkramiye hidroelektrik santrallerini, baraj isale hattını ve balıkçı regülatörünü ziyaret ettiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Keleş, Akçay Barajı’nın Sakarya’nın geleceği için büyük öneme sahip olduğunu aktararak, "Temiz su kaynakları her geçen gün azalan dünyada alternatif kaynaklar oluşturmak, böylece şehirleri geleceğe taşıyacak adımlar atmak gerekiyor. Bir yerel idare tarafından inşa edilen ilk baraj olma özelliğini taşıyan Akçay Barajı, tam olarak bunu sağlayacak bir proje." ifadelerini kullandı.

Şehrin en büyük su kaynağı olan Sapanca Gölü'nün aynı zamanda turistik yönünün ve doğal yaşam alanı olduğunu anımsatan Keleş, 40 milyon metreküplük su depolama hacmine sahip olacak Akçay Barajı'nın Sapanca Gölü üzerindeki su baskısını azaltarak gölün korunması noktasında büyük fayda sağlayacağını kaydetti.

- "Harcadığımız enerjiden tasarruf sağlayacağız"

Barajın yıl sonunda su tutmaya başlayacağını anımsatarak, doğanın kalbinden şehre temiz kar sularının ulaştırılacağını belirtti.

Barajın isale hattı üzerinde inşa edilece 3 hidroelektrik santrali ile aynı zamanda yenilenebilir enerji üreteceklerini vurgulayan Keleş, Sapanca Gölü’nden aldıkları suyu şehre ulaştırmak için harcadıkları enerjiden büyük tasarruf sağlayacaklarını kaydetti.

Hızırilyas’ta inşa ettikleri HES’in betonarme çalışmaları ile basınçlı boru sistemi imalatlarının devam ettiğini aktaran Keleş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hacımercan HES için dev bir alanda toplam 300 bin metreküp kazı yapacağız. Bunun 210 bin metreküplük kısmı tamamlanmış durumda. Yüzeylerin sağlamlığını sağlamak için taş kaplama çalışmaları sürüyor. Betonarme imalatlarına kısa sürede başlanacak. İkramiye HES’i inşa edeceğimiz bölgede eski köprünün yerine 19,5 metre uzunluğunda yeni bir köprü yapıyoruz. Köprüde fore kazık çalışmaları tamamlanmış durumda. İkramiye regülatörü ve İkramiye HES için çalışmalarımıza en kısa sürede başlayacağız."

Keleş, Akçay Barajı’nda depolayacakları suyu Hızırilyas Su Yönetim Merkezi’ne ulaştırmak için 55 kilometre uzunluğunda isale hattı inşa ettiklerini anımsatarak, şu ana kadar hattın 44 kilometrelik kısmının tamamlandığını aktardı.
Kaynak: AA