Rektör Yarılgaç Kazı Alanında İncelemede Bulundu

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ordu Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarını inceledi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt’tan bilgi alan Yarılgaç, yapılan bu arkeolojik kazının Karadeniz ve Ordu'nun tarihi açısından önemli bilgiler sunduğunu söyledi.

Kazılar sonucunda ortaya çıkarılan buluntuların Ordu tarihi için muazzam bir tabloyu gözler önüne serdiğini anlatan Yarılgaç, şöyle konuştu:

"Ziyaretimiz sonucunda 2 bin 300 yıllık tarihi geçmişi olan Kurul Kalesi kazılarında Ana Tanrıça Kibele heykeli ile birlikte pek çok önemli tarihi buluntunun ortaya çıkarıldığını gördük. Ordu Üniversitesi olarak bu önemli çalışmaya nasıl katkı sunabileceğimiz konusunda, birlikte geliştirebileceğimiz ortak projeler hakkında fikir alışverişinde bulunduğumuz Kurul Kalesi kazılarının baş mimarı Prof. Dr. Yücel Şenyurt hocamız ve ekibine Ordu'nun saklı tarihini ortaya çıkardıkları için şükranlarımızı sunuyoruz."

Prof. Dr. Şenyurt ise kazı çalışmalarının 2010 yılında başladığını anımsatarak, bu çalışmaların, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin uzun süreli ilk bilimsel kazısı olma özelliği taşıdığını vurguladı.

Kazıların, hem bölge, hem de Anadolu arkeolojisi için önemli buluntular vermeye devam ettiğini belirten Şenyurt, "2016 kazı sezonunda ortaya çıkarmış olduğumuz Kibele heykeli, ilerleyen zamanlarda bulunan Dionysos büstleri ile birlikte birçok mimari yapı, sikkeler, pişmiş toprak, metal buluntular ve seramikler gibi çok sayıda arkeolojik buluntu ortaya çıkarılmıştır." dedi.

Şenyurt, ilerleyen dönemlerde ODÜ ile birlikte yapabilecekleri ortak çalışmaların neler olabileceği noktasında fikir alışverişinde bulunduklarını belirterek, çalışmaları yerinde görmek üzere gelerek kendilerini onurlandıran rektör Yarılgaç'a teşekkür etti.

Rektör Yarılgaç, Kurul Kalesi gezisi sonrasında kazılarda çıkan buluntuların restorasyon çalışmalarının yapıldığı Kurul Kalesi Yerleşkesi Kazı Evi'ni de ziyaret etti.

Kaynak: AA