Macaristan Başbakanı Orban Açıklaması 'AB'nin Yaptırım Tehdidinin Macaristan'a Bir Zararı Olmaz'

Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB Parlamentosu’nda Macaristan aleyhindeki yaptırımları yürürlüğe koyma amacıyla yapılan oylamanın ülkeye bir zarar getirmeyeceğini söyledi.

Macaristan Başbakanı Orban Açıklaması 'AB'nin Yaptırım Tehdidinin Macaristan'a Bir Zararı Olmaz'
AB Parlamentosu, Çarşamba günü Strasbourg’da Avrupa Birliği Antlaşması’nın 7. maddesi uyarınca Macaristan aleyhinde oylama yapmış, AB Parlamentosu milletvekillerinin çoğunluğu Macaristan’a karşı yaptırımlara kapı açılmasını desteklemişti. Oylama sonucunun Macaristan’ın AB oy haklarını kaybedebileceği anlamına gelmesine rağmen Macaristan Başbakanı Victor Orban, Macar medyasına yaptığı açıklamada AB’nin yaptırım tehdidinin Macaristan’a bir zararı olmayacağını söyledi.

Orban, 2013’te Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen Macaristan anayasasındaki tartışmalı değişiklikleri kınayan 2013 raporuna işaret ederek, “Bu sadece bir prosedür. Bunun sonunda bir yaptırım yok. Bu yüzden tehlike de yok. O zaman hiçbir şey olmadı, şimdi de olmayacak” dedi.

Orban, Çarşamba günkü oylamayı Macaristan’ın "göçe karşı direnişin sembolü" konumunu zayıflatmak için bir teklif olarak nitelendirdi. Bununla birlikte AB ülkeleri yaptırımlar konusunda herhangi bir uygulama kararını veto edebilir. Polonya’dan dün yapılan açıklamada, Macaristan’a karşı yapılacak herhangi bir yaptırımı veto edeceği bildirilmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’i Macar sınır muhafızlarını ‘Brüksel’den gönderilen paralı askerler’ ile değiştirmek istemekle suçlayan Orban, bir sonraki savaşın üye devletlerin kendi sınırlarını koruma haklarıyla alakalı olacağını söyledi.

Orban, bir sonraki savaşın önümüzdeki hafta AB devlet başkanlarının Salzburg’da göç ve sınır güvenliği konularının hakim olacağı toplantıda başlayacağını belirtti.

Kaynak: İHA