Muş'ta Pancar Alım Kampanyası Başladı

Muş'ta "37. Dönem Pancar Alım Kampanyası" törenle başladı.

Muş Şeker Fabrikası'nda düzenlenen törende konuşan Vali Aziz Yıldırım, fabrikanın özelleştirmenin ardından daha verimli çalışmasını beklediklerini söyledi.

Muş'un kalkınmasının tarım ve hayvancılık potansiyelinin daha yükseklere taşınmasıyla mümkün olacağını belirten Yıldırım, "Bunu yaptığımız sürece Muş daha çok zenginleşecek. Hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımız daha çok kazanacak ve batı illerine göç duracak." dedi.

Yıldırım, Muş, Bulanık, Malazgirt ve Liz ovalarında, 2 milyon 800 bin dönüm arazi olduğunu ifade etti.

Muş Şeker Fabrikası'nın yeni gelen yatırımcılarla çok daha güzel hale geleceğini ve istihdamın artacağına işaret eden Yıldırım, "Geçen sene istihdamını en çok artıran il sıralamasında beşincilik ödülümüzü Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın elinden almıştık. Umuyorum gelecek yıl da Muş Şeker Fabrikası desteği ile ödüller alırız. Bu fabrika endüstriyel olarak Muş'taki en büyük fabrika. Buradan pek çok eve ekmek gidiyor." diye konuştu.

Muş Şeker Üretim Sanayi Müdürü Hakim Gündoğdu ise fabrikanın 2018 yılında 3 bin 529 çiftçi ile 363 bin ton sözleşmeli şeker pancarı üretimi yaptığını anlattı.

Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Buna karşılık 63 bin 230 dekarda pancar ekimi yapılmış olup, ciddi bir hasarımız söz konusu olmamıştır. Dolayısı ile 63 bin 230 dekarın tamamında hasat dönemine girilmiştir. Teknik personelimizin yaptığı tespit ve tahminlere göre 2018 yılı kampanyamız için çiftçiden satın alacağımız pancar miktarı, fireli 330, bedeli ödenen 305, işlenen 290 bin ton olacaktır. Bu rakamlarla göre yaklaşık 41 bin ton şeker, 83 bin ton küspe ve 12 bin ton melas üreteceğiz."

Törene Garnizon Komutanı Albay Atilla Terzioğlu, Belediye Başkan Vekili Aydın Özarslan, kurum amirleri, vatandaşlar ve fabrika çalışanları ile çiftçiler katıldı.

Konuşmaların ardından fabrikaya ilk pancar getiren çiftçilere hediyeler verildi.

Kaynak: AA