'Güvenli Okul Güvenli Gelecek' Protokolü İmzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “100 Günlük İcraat Programı” kapsamında ilan ettiği “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek” projesinin hayata geçirilmesi kapsamında 3 Bakanlık arasında protokol imzalandı. Bu kapsamda okulların açılmasıyla birlikte 5 bin 329 polis, bin 506 jandarma ve 20 bin özel güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 26 bin 835 personel görev yapacak.

'Güvenli Okul Güvenli Gelecek' Protokolü İmzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “100 Günlük İcraat Programı” kapsamında ilan ettiği “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek” projesinin hayata geçirilmesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Toplantı Salonunda gerçekleşen protokol töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Anadolu’da bir söz vardır. ‘Taş taşa değmeyince duvar olmaz’ denilir. Burada bunun çok güzel bir örneğinin işlendiğini görmüş oluyoruz. Bakanlarımız Zehra Zümrüt Selçuk ve Süleyman Soylu’ya bu konuda göstermiş olduğu büyük hassasiyet ve destek için teşekkür ediyorum. Başöğretmen Atatürk’ün ‘Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla yorulmazlar’ ifadesiyle de belirttiği gibi biz çocuklarımız için bir çalışma varsa dinlenmemek üzere yoldayız hep beraber. Bu proje çerçevesinde hem temizlik işlerinde görev alacak arkadaşlarımızın mesai arkadaşlarımızın eğitimleri, programları hem de güvenlik görevlilerimizin eğitimleri, programları konusunda yine iki bakanlığımızın spesifik çalışmaları olacak” şeklinde konuştu.

Protokol hakkında bilgi veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise, bir milletin ikbal mücadelesinde en etkili yöntemlerden birinin eğitim olduğunu kaydederek, “Eğitimi ihmal eden, çocuklara güvenli bir gelecek hazırlamayan her toplumun cehalet karşısında kaybetmeye mahkum olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin son 16 yılda eğitim altyapısını geliştirerek büyük mesafe katettiğini belirten Selçuk, “Dünyanın birçok ülkesinin toplam nüfusundan daha fazla öğrenci nüfusuna sahibiz. Her türlü kötülükten arınmış, temiz ve güvenli ortamlarda ancak bilim icra edilir ve ancak öyle ortamlarda öğrencilerimizin başarı hikayeleri yazmaları mümkün olur. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim öğretim imkanına kavuşması ve ailelerin içlerinin rahat bir şekilde çocuklarını okula göndermesi için uğraşıyoruz. Bu kapsamda; İŞKUR kanalıyla toplum yararına program kapsamında okullarımızda güvenlik ve temizlik personeli çalıştırmaya yer vereceğiz. Öncesinde de bu projemiz devam etmekteydi ama bu sene sayısını daha da arttırarak sayımızı 80 bine çıkarttık. Geçen yıl ilk defa uygulamasını başlatmıştık ve 9 bin 383 kişi olan bu uygulamamızda bu yıl 20 bin özel güvenlik görevlisine yer vereceğiz. 60 bin kişi de okullarımızın temizliği ile uğraşacaklar. Programımız okulların açılmasıyla başlayacak, okulların kapanmasına kadar devam edecek ve tüm asgari ücret ödemeleri de İŞKUR tarafından yapılacak” ifadelerini kullandı.

Okullardaki güvenlik meselesinde her ferdin görev ve sorumluluğunun olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Güvenli Okul Güvenli Eğitim Projesi” kapsamında 3 Bakanlık arasında imzalanan protokolle okulları güvenlik açısından öncelik derecelerine göre 4 kategoriye ayırdıklarını kaydetti.

Jandarma bölgesinde birinci ve ikinci derece öncelikli okulların tamamında sabit görev yapan özel güvenlik görevlilerinin görevlendirildiğini ve bu iki kategorideki okulların en az 3 kişilik devriyelerle rutin olarak kontrol edileceğini söyleyen Soylu, diğer öncelik derecelerindeki okullar için de güvenli eğitim koordinasyon görevlisi belirlediklerini ifade etti.



“81 ilde toplam 26 bin 835 güvenlik personeli görev yapacak”

Bütün okullarda muhakkak bir güvenli eğitim koordinasyon görevlisinin olacağına dikkat çeken Soylu, “Bunlar gerek okul yöneticileriyle gerekse de okul aile birlikleriyle; gerçekleşecek bütün olaylarda emniyetle, güvenlik kuvvetlerimizle gerekli irtibatı kurarak tüm tedbirleri almaya çalışacaklar. Polis sorumluluk bölgesinde ise birinci dereceli ilkokullar ile birinci ve ikinci dereceli ortaokul ve liselerde sabit olarak okul kolluk görevlisi ve özel güvenlik görevlisi görevlendirilecektir. Diğer öncelik dereceli okullarda ise özel güvenlik görevlisi ile temas noktası mantığında güvenli eğitim koordinasyon görevlisi görevlendirilecektir. Program kapsamında polis sorumluluk bölgesine toplam 22 bin 829 güvenlik personeli, jandarma sorumluluk bölgesinde toplam 4 bin 6 güvenlik personeli, 81 ilde toplam 26 bin 835 güvenlik personeli görev yapacaktır. Ayrıca diğer tüm okullarda yaklaşık 20 bin güvenli eğitim koordinasyon görevlisi ile okullarımızın daha güvenli hale getirilmesi sağlanacaktır. Bu ülkenin her ferdinin bu meselede görev ve sorumluluğu vardır. Her çocuk bizim çocuğumuzdur. Okul etrafında gördüğünüz her olumsuzluğu, her şüpheli durumu, her anormalliği güvenlik güçlerimize bildirin. Üşenmeyin, kafanızı çevirmeyin, kimse ilgilenmez demeyin. Vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar, emniyet birimlerimizin en önemli bilgi kaynaklarından birisidir. Her vatandaşın bu meseledeki ilgisine ihtiyaç duyduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA