BM Açıklaması '1 Milyondan Fazla Suriyeli Yerinden Edildi'

Birleşmiş Milletler (BM) bu yıl 1 milyondan fazla Suriyelinin yerlerinden edildiğini açıklayarak seviyenin had safhaya ulaştığını açıkladı.

BM Açıklaması '1 Milyondan Fazla Suriyeli Yerinden Edildi'
Birleşmiş Milletler Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, 7 yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye’de şimdiye kadar görülmemiş düzeyde yerinden edilmeler olduğunu açıkladı.

BM, bu yıl evini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin had safhaya ulaştığını bildirdi. Esad rejiminin yoğun saldırılar düzenlediği Halep, Şam ve Dera’daki insani duruma dikkat çekilen raporda, şu anda yerlerinden edilen toplam nüfusun 6.5 milyon olduğu aktarıldı. Birleşmiş Milletler Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu raporunda, yerinden olanların birçoğunun su, yiyecek, sağlık ve barınma ihtiyaçlarından yoksun olduğunu belirtti.

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro Cenevre de yaptığı açıklamada, “Bu çatışmanın taraflarının yürüttükleri askeri operasyonlarla yerlerinden edilmiş sivillere karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi büsbütün kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Savaş suçu işlendi

Komisyonun insan hakları uzmanı çatışmalarda savaş suçunun işlendiğine dikkat çekti. Raporda çatışan tüm tarafların uluslararası insan hakları hukukunun gereği olarak sivilleri korumak için uygulanabilir önlemleri almadıkları aktarıldı.
Kaynak: İHA