Velilere Okul Öncesi Kırtasiye Malzemesi Uyarısı

Antalya Ticaret İl Müdürü Dizerkonca: 'Okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemeleri sağlık açısından son derece önemli, çocuklarımızı mutlu ederken sağlıklarını da düşünerek dikkatli okul alışverişi yapmalıyız'.

Antalya Ticaret İl Müdürü Seval Yasak Dizerkonca, okul için alışveriş yapan tüketicileri ürün satın alırken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dizerkonca, yaptığı yazılı açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle, kırtasiye ve ofis malzemeleri denetimlerinin arttırıldığını bildirdi.

Kırtasiye ürünlerinde fitalat, kadmiyum, azoboyar, benzer ve kurşun gibi kansorejen kimyasal maddelerin kullanılıp kullanılmadığını sıkı bir şekilde denetlediklerini ifade eden Dizerkonca, açıklamasına şöyle devam etti:

"Okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemeleri sağlık açısından son derece önemli, çocuklarımızı mutlu ederken sağlıklarını da düşünerek dikkatli okul alışverişi yapmalıyız. Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi aracılığıyla 'www.guvensizürün.gov.tr' ve 'gubis.gov.tr' internet sitelerinde güvensiz ürünleri açıklıyor, buradan güvensiz ürünlere mutlaka bakmak gerekir. Özellikle boya kalemlerinde 'EN71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Tüketiciler çocukları için kırtasiye alışverişi yaparken dikkat etmeli. Özellikle, oyuncak kategorisine giren boya malzemelerinde CE işareti ve 0-3 yaş için uygun değildir işareti ürün ambalajının veya iliştirilmiş etiketinin üzerinde olmak zorundadır. Ürün eğer yurt dışı menşeili ise ithalatçı firma adı ve bilgileri ürün üzerinde olmak zorundadır."

Yapılan denetimlerde güvensiz ürünlerin piyasadan toplatılması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Dizerkonca, özellikle çocuklar tarafından kullanılan kırtasiye ürünlerindeki sağlığa zararlı hiçbir ürüne tolerans gösterilmediğini vurguladı.

Dizerkonca, "Başta, okul alışverişine çıkan veliler olmak üzere tüm öğrenciler, bu ürünleri alırken, ürün ambalajları, üzerindeki uyarıları dikkatle okumalı, kullanım talimatları konusunda hareket etmelidir. Üreticisi veya ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir." ifadesini kullandı.

Dizerkonca, Ticaret Bakanlığının "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı"nın 7 gün 24 saat hizmet verdiğini kaydetti.
Kaynak: AA