İdlib'e Temel Yaşam Desteği Çağrısı

Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Zühtü Kalma:'Bölgede milyonlarca hektar tarım arazisi ya yok edildi ya da kullanılamaz hale getirildi. Bu nedenle İdlib'e başta un olmak üzere temel yaşam desteğinin yapılması kaçınılmaz bir zorunluluktur'

Trabzon İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Zühtü Kalma, İdlib'de milyonlarca hektar tarım arazisinin ya yok edildiğini ya da kullanılamaz hale getirildiğini belirterek, "Bu nedenle İdlib'e başta un olmak üzere temel yaşam desteğinin yapılması kaçınılmaz bir zorunluluktur." dedi.

Kalma, dernek yönetici ve üyelerinin katılımıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, reform talepleriyle başlayıp uluslararası güçlerin müdahalesi sonrasında küresel hesaplaşma arenasına dönüşen Suriye'de insani bedelin giderek büyüdüğünü ifade etti.

Suriye'de, çatışmasızlık bölgelerinin sonuncusu olan İdlib'in daha büyük bir insani krize gebe göründüğüne dikkati çeken Kalma, çünkü İdlib ve çevresinin sadece yerel 300 bin nüfusa değil, savaş nedeniyle ülkenin farklı bölgelerinden güvenli olduğu için buraya gelen 3 milyonun üzerinde mülteciye de ev sahipliği yaptığını vurguladı.

Kalma, 3 milyonu aşkın insanın yaşadığı İdlib'de olası bir saldırı sonrasında en az 700 bin kişinin yeniden yollara düşmesinin beklendiğinin altını çizerek, şunları belirtti:

"Bu da Suriye savaşında şu ana kadar bir seferde en büyük mülteci hareketi olacaktır. Bu insanların en az 250 bininin Türkiye'ye doğru hareket etmesi bekleniyor. Cilvegözü Sınır Kapısı, insani yardımların tek giriş yeri. Aylık ortalama 400-450 arası yardım kamyonu giriş yapmaktadır. Olası bir askeri saldırıda güvenlik nedeniyle sınır kapısı kapatılırsa yardımların girişi de aksayacaktır."

Doğu Guta ve Halep saldırılarında en azından mültecilerin sığınabileceği özgürleştirilmiş yerler olduğunu anımsatan Kalma, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu kez mültecilerin böyle bir şansı da bulunmuyor. Haddinden fazla kalabalık olan bölgede yaşam koşulları yeni bir saldırıyla daha da kötüleşecek.Şu ana kadar yüz binlerce insanın çatışma ve bombalamalarda hayatını kaybettiği Suriye iç savaşında İdlib'e bir saldırı halinde sivil kayıpların daha da artmasından korkuluyor. Bölgede silahlı unsurlar ile sivillerin ayrımı zor olduğu için olası hava operasyonlarında binlerce sivil zarar görecek."

- "İmkanların yetersiz olduğu kamplarda ciddi insani kriz oluşacaktır"

Kalma, İdlib'de mülteci ailelerin çoğunun yoksulluk sınırının altında yaşayan temel ihtiyaçlarını dahi karşılamayan insanların yeni bir saldırı halinde hayattan iyice kopacağını söyledi.

İdlib'de okulların yarısının ya hasarlı ya da sığınak olarak kullanıldığından eğitim yapılamadığını dile getiren Kalma, hastane ve kliniklerin de yarıdan fazlasının hizmet veremediğini belirtti.

Kalma, bölgede milyonlarca hektar tarım arazisinin yok edildiğini veya kullanılamaz hale getirildiğini, bu nedenle de bölgeye başta un olmak üzere temel yaşam desteği yapılmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

Hatay'ın hemen karşısında sınır bölgesine yakın konumda sivil toplum kuruluşlarınca kurulan 400 kampta 700 bini aşkın sivilin yaşadığını hatırlatan Kalma, olası bir göç dalgasının gelmesi durumunda zaten imkanların yetersiz olduğu kamplarda ciddi insani kriz oluşacağını vurguladı.

Kalma, İdlib'deki katliamların büyümesi halinde Halep'ten daha trajik bir sonuca sebep olabileceğini dile getirerek, bölgede devam eden ve planlanan katliamların durdurulması için Trabzon ve dünya kamuoyunu harekete geçmeye davet etti.
Kaynak: AA