Göç, Gençlik Ve Sivil Toplum Konferansı

İstanbul Valiliği'nin ev sahipliği, Yaşar Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa, İtalya, Avusturya ve Yunanistan'dan gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal: 'Günümüzde yaşananlar gelecekte daha fazla göç olacağını gösteriyor. Onun için gençlere, bu konularda çalışma yapmalarını tavsiye ediyorum

İstanbul Valiliği'nin ev sahipliği, Yaşar Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde İtalya, Avusturya ve Yunanistan'dan gelen sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla "Genç, Gençlik ve Sivil Toplum" konulu konferans düzenlendi.

Taksim'deki bir otelde, "Genç Göçmen ve Mültecilere Ulaşmak için Gençlik Çalışanlarının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında gerçekleştirilen konferansta, göçmen ve mültecilerle çalışan gençlik çalışanlarının, çeşitli nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlara nasıl destek olabileceği anlatıldı.

Proje kapsamında 2016'dan bu yana yapılanların da aktarıldığı konferansa, farklı sektörlerden 105 kişi katıldı.

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, konferansta, çeşitli alanlarda proje üretmenin önemine değindi. Projelerin gençlerin kişisel gelişiminde önemli rol aldığını belirten Önal, "Bu sağlam ve geleceği olan bir projedir. Günümüzde yaşananlar gelecekte daha fazla göç olacağını gösteriyor. Onun için gençlere, bu konularda çalışma yapmalarını tavsiye ediyorum." dedi.

İstanbul Valiliği'nde geliştirilen projelere destek verildiğini, bunun için de genç ve idealistlerden oluşan bir ekip oluşturulduğunu aktaran Önal, "Proje üreten gençler, lütfen Valiliğimizin ilgili birimiyle iletişime geçin. Çoğunluğu genç ve idealist ekibimiz bir nevi ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Bu projede olduğu gibi güzel stratejik ortaklar bulun ve edindiğiniz deneyimleri topluma aktarın." diye konuştu.

Türkiye Ulusal Ajansı Gençlik Hareketlilik Koordinatörü Dr. Kemal Başçı ise insanların durup dururken vatanlarını terk etmediğini, bu nedenle göç eden insanların içinde bulundukları psikolojik durumun anlaşılmasının önemli olduğunu vurguladı.

İnsanların büyük sorunlar yaşandığı dönemlerde evlerini, ocaklarını, vatanlarını terk ederek göç ettiklerini anlatan Başçı, gençlere "Türkiye Ulusal Ajansı kafanızda yer edinsin. Çünkü, ajansımız, projelerin olmazsa olması olan maddi tarafına destek olur. Önemli projelere katkı sağlar." ifadelerini kullandı.

Projenin akademik koordinatörlüğünü üstelenen Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği (AB) Merkezi Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gökay Özerim ise benzer bir toplantıyı 21 Eylül'de İzmir'de gerçekleştirerek projelerini tamamlayacaklarını kaydetti.

Bu tür toplantıları düzenlemelerindeki amacın, proje kapsamında nelerin üretildiğini, nelerin yapıldığını paylaşmak ve daha çok kişinin kullanmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Özerim, "Projemizin uluslararası ortakları, bize çok büyük katkı sağladılar. Bugün hem bunları sizlerle paylaşmak hem de sivil toplumun göç ile ilgili deneyimini aktarmak istedik. Çünkü, özellikle 2011 sonrasında Türkiye'nin göç konusunda, birçok ülkeye örnek olacak bilgi birikimi oluştu. Sadece devlet kurumları değil, devlet dışındaki aktörler de canla başla çalıştılar. Bu deneyimler neler oldu, neler yaratıldı bunları paylaşalım istedik." diye konuştu.

Konferansta ayrıca farklı ülkelerden gelen katılımcılarla yıllardır göç ve mülteci konularını çalışan uzmanlar, Türkiye'nin sığınmacı, göçmen ve mülteci konularında yaptıkları hakkında bilgi verirken, kendi deneyimlerini aktardı.

Kaynak: AA