BM Açıklaması 'Küresel Açlığın Arkasındaki Temel Etken Değişen İklim Koşullarıdır'

Birleşmiş Milletler (BM), geçtiğimiz sene yükselişe geçen küresel açlığın temelinde aşırı hava şartlarının olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler hazırladığı son raporda, geçtiğimiz sene artan küresel açlığın temelinde kötü hava şartlarının olduğunu bildirdi. BM raporunda, dünya genelinde meydana gelen kuraklık, fırtınalar ve sel baskınları gibi şiddetli yağmurlar ve artan hava sıcaklıklarının da yetersiz beslenen insanların sayısının 2017 yılında 821 milyona çıkmasına neden olduğu belirtildi.

Küresel ölçekte 9 kişiden birine denk olan bu rakam, "Dünyadaki Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu" raporuna göre, 2016 yılında 804 milyonun üzerindeydi. Raporda, "Açlıktan muzdarip insanların sayısı son üç yıldan beri artıyor, neredeyse on yıl önceki seviyelere dönüyor. Endişemiz, 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 22,2’sinin 2017 büyüme yetersizliğinden etkilenmesidir" ifadeleri kullanıldı. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkeler, giderek daha sık görülen iklim aşırılıklarından sert biçimde etkilendiği belirtildi.

Raporda, Afrika, aşırı iklim şartlarının gıda eksikliği ve yetersiz beslenmede en büyük etkiye sahip olduğu, 24 ülkede 59 milyon insanı etkilediği ve acil insani eylem gerektiği bildirildi.

Kaynak: İHA