Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadele

Malatya'da, Akdeniz meyve sineğiyle mücadele konusunda üreticiler bilgilendirildi.

Yeşilyurt Ziraat Odası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yeşilyurt Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ile Yeşilyurt Ziraat Odası tarafından Akdeniz sineğiyle mücadele konusunda üreticilere eğitim verildi.

Odada düzenlene eğitim programında konuşan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz ise zararlıya karşı mücadele yöntemi konusunda üreticileri bilgilendirmek amacıyla eğitim programı düzenlediklerini aktardı.

Doğru ilaçlama yöntemiyle meyvede oluşabilecek zararın önüne geçileceğine işaret eden Solmaz, "Akdeniz sineği, şeftali, armut, elma, üzüm hatta bugüne değin hiç kurtlandığı görülmemiş dut ürününe dahi zarar verebilmekte. Önlem alınmaz ise bölge bahçelerinden meyve elde etmek olanaksız olabilir." ifadelerini kaydetti.

Yeşilyurt Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Şevket Fidan, Akdeniz meyve sineğinin, mücadeleye başlama zamanını tespit etmek için tuzaklama çalışmaları yapılması gerektiğini belirtti.

Tuzakların her hafta kontrol edilerek, ergin sineğin çıkışı ve popülasyon yoğunluğunun izlenmesi gerektiğini anlatan Fidan, "Bu büyük işletmelerde sağlanabilir ama birkaç ağaç şeftalisi olan kişi için bu mümkün değil. Mücadelenin başlaması için tuzaklarda sineğin görülmesinin yanı sıra meyvelerin olgunluk dönemine gelmesi gerekmektedir. Ama bu işin uzmanı olmayan biri, ürünü çürüdüğünde durumu fark ediyor. O zamana kadar da meyvenin tamamını sinek sarmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA