Yörük Gelinine Çamurda Çakı Ve Tarak Aratıyorlar

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaşayan Yörüklerin yıllardır süren düğün gelenekleri, yeni geline zor anlar yaşatıyor Düğünün ikinci gününde yöresel kıyafetleriyle çeşme başına götürülen gelin, damada ve kaynanasına avucuyla su içiriyor, çamur içine gömülen çakı ve tarağı bulmaya çalışıyor Gelinin önce çakıyı bulması durumunda ilk çocuğunun erkek, tarağa ulaşması halinde ise kız olacağına inanılıyor.

HARUN KAYMAZ - Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaşayan Yörüklerin düğün geleneği olarak damada ve kaynanaya avucuyla su içiren gelin, çamur içinde çakı ve tarak arıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Küçükelmalı köyünde yaşamlarını sürdüren Yörüklerin adetlerine göre, gelin düğünün ikinci günü çeşme başına götürülüyor.

Yakınlarıyla gelen gelin, burada damada ve kaynanasına avucuyla su içiriyor. Daha sonra gelinden çamurun içine önceden gizlenen çakıyı ya da tarağı bulması isteniyor. Önce çakıyı bulan gelinin çocuğunun erkek, tarağa ulaşanın ise kız olacağına inanılıyor.

Yeni evlenen Serkan ve Zeynep Güngör Senkurt çifti, düğün adetleri kapsamında köyün ilerisinde bulunan çeşme başına geldi. Çift gelmeden önce gelen gelinin yakınları, su birikintisinin oluşturduğu çamurluk alana bir çakı ve tarak sakladı.

- Çamurun içinde elleriyle arıyorlar

Çamur içinde saklananları bulmaya çalışan gelin Senkurt, ilk önce tarağı, daha sonra da damadın da desteğiyle çakıyı buldu. Yaşı büyük Yörük kadınları, ilk evladın kız ikincisinin erkek olacağını söyleyip damat ve gelini alkışladı.

Ardından çeşmeden besmele çekerek eliyle damada ve kaynanasına su içiren gelin, arkadaşlarına bardakla su dağıttı.

Daha sonra gelin, arkadaşları ve akrabaları, darbukayla çaldıkları türkülerle geleneksel Yörük oyunları oynayarak eğlendi.

Gelin Zeynep, adetlerin halen yaşatıldığı için mutlu olduğunu belirterek, bunu yaşayarak gördüğünü söyledi.

Gelin yakını Hacer Dündar ise gelinin bereketli, sadakatli ve tatlı dilli olması anlamında böyle bir geleneğin yüzyıllardır sürdüğünü kaydetti.

Dedelerinden gördükleri adetlere sahip çıkacaklarını vurgulayan Dündar, "Bizim güzel adetlerimizden biri de gelini suya götürmedir. Bu tür adetler çok eskiden bu yana sürdürülüyor bizler de sürmesini istiyoruz. Asırlardır süren adet gereği yeni gelinin bir çeşme başında eliyle damada ve kaynanasına su içirmesiyle sevginin ve saygının süreceğine, evinin bereketli olacağına inanılıyor." dedi.

Kaynak: AA