3D Baskılı Dijital İkiz Kalpler Hayat Kurtarıyor

Siemens Healthineers, üzerinde yeni algoritmaların eğitiminin gerçekleştirilmesine imkan sağlayan 250 milyonu aşkın açıklayıcı görüntülü, cerrahi raporlu geniş veri tabanlı 3 boyutlu kalp ikizini gerçekleştirdi.

Bir kalbin elektriksel ve fiziksel özellikteki verileri ile fiziki yapısının 3D görüntüsü şeklinde dokunması için yapay zeka geliştirildi. Hem sanal modeller hem de 3D baskılı kalplerin, cerrahların tedavi planlarında üzerinde çalışmalarında yardımcı olması amaçlandı.

Önemli sayıda kardiyoloğun kalp ameliyatına başlamadan önce 3D baskılı dijital zekalı ikiz kalpte simülasyon yapmasını imkan sağladığı kaydedildi. Doktorların bu sayede ameliyata başlamadan önce ikiz kalpte belirli testler yapması sağlandı.

Bir kardiyolog, ameliyat odasına girmeden, elinde bisturi olmadan, mouse kullanarak önündeki bilgisayar ekranından, hastanın kalbindeki hücreleri ve elektriksel ve fiziksel özelliklerini taklit eden 3D baskılı ikiz kalbe, kalp tansiyonunu ayarlayan ‘pacemaker’ elektrotlarını yerleştirerek pacemakerin kronik kalp yetmezliği olan hastanın hayatta kalmaya devam edip edemeyeceğini simülasyonla görebiliyor.

Siemens Heathineers tarafından geliştirilen ikiz kalbin, doktorların daha iyi teşhis yapmasında yapay zekanın nasıl kullanılacağına örnek olarak gösteriliyor.

Siemens Healthineers ve tıbbi cihaz üreten büyük firmaların tıbbi cihaz programcılığında öncülük yapmaya başladığı kaydedildi.
Kaynak: İHA