Kaval Kemiği Kalçasına Nakledildi

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesinde bir hastanın ayak kaval kemiği, kalça kemiği yerine nakledildi.

CÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ortopedi Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Özhan Pazarcı, kalça osteonekrozunun, halk arasında kalça kemiğinin çürümesi ve ölmesi olarak bilindiğini ifade etti.

Hastalığın erken evrelerinde bu hastalara ameliyatsız tedavi uygulandığını ve ileri evrelerde kalça protezi uygulandığını aktaran Pazarcı, şunları kaydetti:

"Sağlıklı kalça kemiğini korumak ve yeniden kazanmak için yapılan bir ameliyat var. Bu da ileri mikro cerrahi teknik gerektiren canlı kemik nakli ameliyatıdır. Burada hastanın kaval kemiğini alıp damarıyla birlikte kalça kemiğine naklediyoruz. Böylece hasta sağlıklı kalça kemiğine tekrar kavuşuyor. Bu, ekip gerektiren ileri mikro cerrahi tekniklerine hakimiyet gerektiren bir ameliyattır. Bu operasyon hastanemizde ilk defa yapıldı. Bu ameliyatlarda yüzde 85 oranında başarı sağlanıyor. Daha sonra yine kalça protez ameliyatına gitmelerine gerek kalmıyor. Hastamız 60 yaşında uzun süredir kalçasından muzdarip bir hastaydı. Canlı kemik nakliyle hastamızın sağlığına kavuşmasını sağladık."

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Görevlisi Handan Derebaşınlıoğlu ise, hastanın operasyonunun başarılı geçtiğini anlattı.

Ayak kaval kemiği, kalça kemiği yerine nakledilen Yusuf Karaköcek, tedavisinin ardından taburcu edildi.

Kaynak: AA