Gurbetçi Harcadı Esnafın Yüzü Güldü

Eskişehir, Kütahya ve Balıkesir'de yaz aylarında memleketine gelen gurbetçilerin alışverişiyle hareketlenen yerel ekonomi, esnaf ve sanatkarı memnun etti EESOB Başkanı Ekrem Birsen: 'Yaz döneminde gurbetçilerimizin ekonomimize hareketlilik getirdiğini gözlemliyoruz. Çarşı esnafımızda büyük indirimler söz konusu. Gurbetçilerimiz de bunu fırsata çeviriyor' KÜTESOB Başkanı İbrahim Yiğit: 'Gelirken boş, giderken dolu oluyorlar'

Eskişehir, Kütahya ve Balıkesir'de, yaz aylarında ülkelerine gelen gurbetçilerin alışverişi, esnaf ve sanatkarın yüzünü güldürdü.

Memleketindeki esnaf ve sanatkarın kazanması için bazı ihtiyaçlarını öteleyen, Türkiye'deki ucuzluk avantajını kullanarak alışverişini ülkesinde yapan gurbetçiler çarşı pazarı hareketlendirdi.

Kurban Bayramı öncesi daha da canlanan piyasada esnaf, yaz aylarından birçok ülkeden Türkiye’ye adeta akın eden gurbetçilerin kent ekonomisine önemli katkı sunmasıyla hareketli ve bol alışverişli günler geçiriyor.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Ekrem Birsen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gurbetçilerin hareketliliğiyle esnaf ve sanatkarın yüzünün güldüğünü söyledi.

Türkiye'nin önemli bir süreci geride bıraktığını ifade eden Birsen, "Seçimler sona erdi. Yaz döneminde gurbetçilerimizin ekonomimize hareketlilik getirdiğini gözlemliyoruz. Çarşı esnafımızda büyük indirimler söz konusu. Gurbetçilerimiz de bunu fırsata çeviriyor. Önümüzde Kurban Bayramı var. Bayram öncesi yaşanan canlılık sevindirici." dedi.

Yaklaşık 20 yıldır giysi mağazası bulunan Nesrin Dingeç de Eskişehir'in yanı sıra Bilecik, Kütahya ve Afyonkarahisar'a gelen çok sayıda gurbetçinin Eskişehir'de alışveriş yaptıklarını belirterek, hareketlilikten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Dingeç, konfeksiyon ve diğer pek çok sektörün, gurbetçilerin alışverişinden memnun olduğunu kaydetti.

Giyim sektöründe 35 yıldır işletmecilik yapan Songül Eryiğit de gurbetçilerin maddi anlamda kent ekonomisine katkısının yüksek olduğununu ifade ederek, dolar ve avronun yükselmesiyle bu kesimin alışverişte daha istekli olduklarını aktardı.

- "Bol bol alışveriş yapıyorlar"

Kütahya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KÜTESOB) Başkanı İbrahim Yiğit, her yıl özellikle temmuz ve ağustos aylarında kente gelen gurbetçilerin her sektörden esnafa büyük katkı sağladığını belirtti.

Yurt dışında ve özellikle de Almanya'da çok sayıda Kütahyalı vatandaşın yaşadığını dile getiren Yiğit, şöyle konuştu:

"Gediz'de 1970'te yaşanan depremin ardından çok sayıda Kütahyalı vatandaşımız çalışmak için Almanya'ya gitti. Bu vatandaşlarımız bugüne kadar Kütahya ile bağını hiç koparmadılar. Her yıl belli dönemlerde kente gelerek yakınlarını ziyaret ediyorlar. Geldiklerinde de bol bol alışveriş yapıyorlar. Almanya'da hayat şartlarının çok pahalı olmasından dolayı ihtiyaçlarını Kütahya'dan karşılıyorlar. Gelirken boş, giderken dolu oluyorlar. Yapılan bu alışverişlerde kentteki her sektörden esnafımıza da hareket getiriyor."

Almanya'da yaşayan gurbetçi Ümit Yetkin ise her yıl yaz aylarında ziyaret için memleketi Kütahya'ya gediğini dile getirerek, "Yurt dışında her şey pahalı. İhtiyaçlarımızı, izin için geldiğimiz dönemlerde memleketimizden alıp götürüyoruz. Hem esnafımız kazanıyor hem de bizler ucuza alışveriş yapma imkanı buluyoruz." dedi.

Gurbetçi Mustafa Gök de Almanya'da kazanıp, harcamalarını Türkiye'de yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de her şey çok ucuz. Her yıl geldiğimizde bol bol alışveriş yapıyoruz. Paramızı memleketimizde harcıyoruz." ifadesini kullandı.

- "Yaz sezonunda ülkemize döviz girdileri çok büyük"

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, gurbetçilerin esnafa ve buna bağlı olarak Türk ekonomisine önemli katkı sağladıklarını söyledi.

Gurbetçilerin Türkiye'nin adeta kültür elçisi olduğunu belirten Erdem, şunları kaydetti:

"Yaz sezonunda ülkemize döviz girdileri çok büyük. İnşaat sektöründen tutun en ufak gıda sektörüne kadar onların Türkiye'ye, yöremize, esnafımıza çok büyük katkıları var. Türk ekonomisine katkı sundukları için kendilerine teşekkür ediyorum. Acıları acımız, sevinçleri sevinçlerimiz oldu ve olacaktır. Bu yıl Hollanda'dan, Avusturya'dan, Almanya'dan, İsviçre'den gelen gurbetçilerimiz var. Dövizin yükselmesi de harcamalarını artırdı. Yaşanan hareketlilik esnafımızın yüzünü güldürdü."

Kaynak: AA